• Головна
  • Новини
  • Патріарх Іриней заявив, що підтримує зміну назви Сербської Православної Церкви...

Патріарх Іриней заявив, що підтримує зміну назви Сербської Православної Церкви

09.03.2018, 10:31
Патріарх Іриней заявив, що підтримує зміну назви Сербської Православної Церкви - фото 1
Патріарх Іриней заявив, що підтримує зміну назви Сербської Православної Церкви.

Патріарх Іриней заявив, що підтримує ідею додати «Печський Патріархат» до офіційної назви Сербської Православної Церкви. Однак він сказав, що не переїде в місто Печ, розташоване на території Косово, повідомляє УНІАН.

На початку тижня сербські ЗМІ повідомили, що Сербська Православна Церква готує великі зміни у свій статут, які можуть бути прийняті у травні цього року на наступному Архиєрейському Соборі.

Поправки торкнуться процедури обрання Предстоятеля Сербської Православної Церкви, її внутрішньої організації та офіційної назви. У релігійних аналітиків немає розбіжностей щодо додавання «Печський Патріархат» – це вираз прагнення Сербської Церкви повернутися до своїх давніх зв'язків з Косово.

«Патріарх не може переїхати в Печ, Белград, як і раніше залишається адміністративним центром», – сказав Патріарх Іриней в інтерв'ю щоденному виданню «Курір».

Він додав: «Печ залишається історією нашого минулого, де сиділи Патріархи, архиєпископи. І незалежно від того, що сталося, Печ залишається історичним центром нашої Церкви. Усе, що сприяє збереженню історії, зв'язків нашої Церкви з містами Печ і Косово, ми приймаємо». Патріарх Іриней назвав пропозицію змінити назву Сербської Православної Церкви «дуже хорошою» і сказав, що він сподівається, що вона буде прийнята.

Однак Патріарх Іриней заявив, що він проти зміни нинішньої процедури вибору Сербського Патріарха – так званого «апостольського жеребу».

«Я особисто хотів би, щоб він залишався таким, яким він є, це моя думка, але ми побачимо, що буде вирішено Собором. Це всі пропозиції, ми побачимо, що буде прийнято», – сказав Патріарх Іриней.