• Головна
  • Новини
  • «Українське питання може привести до розколу між Константинополем і Москвою», – російський історик...

«Українське питання може привести до розколу між Константинополем і Москвою», – російський історик

21.06.2016, 10:23
Автокефалії Української Православної Церкви без волі Москви неможливо буде прийняти. Про це заявив російський історик, професор Андрій Зубов в коментарі Гордону". За його словами, надання автокефалії УПЦ є питанням часу.

Автокефалії Української Православної Церкви без волі Москви неможливо буде прийняти. Про це заявив російський історик, професор Андрій Зубов в коментарі Гордону". За його словами, надання автокефалії УПЦ є питанням часу.

"Надання автокефалії Української Православної Церкви не відбудеться найближчим часом, так як це може призвести до розколу між Константинополем і Москвою. Верховна Рада хоче мати в Україні помісну православну Церкву. Але тут важлива думка людей. Якщо більшість населення країни бажає автокефалії і якщо воля парламенту збігається з думкою людей, то це питання часу.

Автокефалія ніколи не дається швидко - це завжди довгий процес. Наприклад, Московську автокефалію вперше намагалися заявити ще при Дмитрі Донському. Згодом з московською Церквою майже 100 років не спілкувалася ні одна інша Церква. Але в підсумку її все ж визнали", – заявив він.

Історик зазначив, що без згоди Москви рішення про автокефальну Церкву в Україні прийняти не можна.

"Болгарська автокефалія була заявлена разом з незалежністю країни. І вона була визнана Константинополем лише через 50 років. Тобто це не швидкі речі. Тому заява парламенту – тільки один із кроків. Це не означає, що завтра Всеправославний Собор прийме рішення по Україні. Без волі Москви таке рішення взагалі прийняти неможливо. Інакше буде розкол. "Церква-мати" повинна дати свій дозвіл", – підкреслив Зубов.

У той же час він акцентував увагу на тому, що Константинополь має підстави повернути Київський Патріархат під свою юрисдикцію.

"З іншого боку, в щодо України є одна історична зачіпка - у 1686 році вселенський Патріарх погодився передати Київську митрополію від себе в Московський Патріархат. Відповідно, він може цю згоду анулювати. Зрозуміло, це також може привести до розколу, що нікому не потрібно. Та й взагалі Константинополь зараз дуже неохоче дає автокефалії. Наприклад, Американська Православна Церква вже майже 50 років не визнана Константинополем", – зазначив історик.

На думку Зубова, українське питання може привести до розколу між Константинополем і Москвою.

"Проте це крок суспільства, виражений народними депутатами, на шляху до створення автокефальної церкви. Це не робиться в один момент, так як всі церкви уникають розколів. Якщо Константинополь зараз визнає автокефалію Української церкви, то сама Українська церква розколеться, бо частина єпархій та парафій не захочуть цієї автокефалії. По-друге, безумовно, це не визнає Москва. І тоді Вселенське православ'я буде розколоте на дві частини", – підкреслив він.

Історик зазначив, що Україна має всі права на власну Церкву.

"Теоретично Україна має всі права на автокефальну Церкву, тому що навіть острів Кіпр має автокефальну церкву. Що вже говорити про Україну, де в рази більше число населення? При цьому більшість - люди православного віросповідання. Це об'єктивно. Але щоб об'єктивність стала реальністю, треба діяти з терпінням і послідовністю", – заявив Зубов.

За його словами, всі проведені УПЦ КП таїнства є легітимними.

"Всі таїнства Київського Патріархату де-факто визнаються. Люди хрестяться, вінчаються, відспівували і можуть не сумніватися, що це реальна благодать Божа. Однак все церковно-адміністративні та політичні речі - це нешвидко. Зокрема, глава Української православної церкви Московського патріархату владика Онуфрій не схвалив рішення парламенту. Поки єдності і одностайності в Україні немає", – резюмував історик.

Як відомо, 16 червня Рада попросили вселенського Патріарха Варфоломія видати томос (указ) про Автокефалії Православної Церкви в Україні і визнати недійсним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський Патріархат з-під юрисдикції Константинополя.

З 16-го по 26 червня на острові Крит (Греція) проходить Великий Православний Собор без РПЦ , але українське питання розглядати на ньому не планують.