Змінилася розпорядча влада Святої Гори Афон

15.06.2016, 09:08
Змінилася розпорядча влада Святої Гори Афон - фото 1
На Святій Горі Афон, в храмі Протата, 14 червня відбулася церемонія зміни Священної Епістасії Святої Гори – розпорядчої влади, яка складається з чотирьох спостерігачів.

На Святій Горі Афон, в храмі Протата, 14 червня відбулася церемонія зміни Священної Епістасії Святої Гори – розпорядчої влади, яка складається з чотирьох спостерігачів.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на "Православний спадок України на Святій Горі Афон" і грецький сайт agioritikesmnimes.blogspot.com , 14 червня на урочистій церемонії ватопедська епістасія змінила ту епістасію Великої лаври, що була чинна.

Афон.jpg

Ця афонська традиція триває століттями. Новим протоепістатом – головним доглядачем – став старець Варнава Ватопедський, а епістатами – доглядачами: старець єромонах Філофей Кутлумушський, старець Андрій Каракальський, старець єромонах Филимон Ставроникитський.

«Крім Священного Кінота, що здійснює виконавчу владу, існує так звана Священна Епістасія, яка складається з чотирьох членів, що обираються кожне 1 червня. Відповідно до встановленої церемонії, в храм Протата із залу засідань Священного Кинота, під урочистий дзвін, спускаються представники, як старої, так і нової Епістасії. Представник Великої лаври оголошує імена нових епістатів, а також їхні високі обов'язки і вручає протоепістату посох, як символ сили і влади, і Спільну печатку, що складається з 4-х частин, кожну з яких, зберігає у себе, кожен з чотирьох членів Епістасії. На ціпку сріблом написані назви двадцяти монастирів, а під ними підпис: «Священної Епістасії, двадцять монастирів святої Гори Афон. 1856 рік»", -–так описує церемонію зміни Священної епістасії у книзі «Свята Гора» Герасим Смирнакис.

Перша урочиста церемонія відбулася 1-го червня 1887 року, коли головувати став Іверський монастир, а також з нагоди першого візиту на Афон Константинопольського Патріарха Іоакима III. Протоепістати завжди обираються лише з п'яти монастирів: Великої лаври, Ватопедського, Іверського, Хіландар і Діонісіат.

Теги: #Афон