• Головна
  • Новини
  • Екс-спікер УПЦ (МП) шкодує, що на Всеправославному Соборі не обговорюватимуть проблему українського православ'я...

Екс-спікер УПЦ (МП) шкодує, що на Всеправославному Соборі не обговорюватимуть проблему українського православ'я

10.06.2016, 12:26
Екс-спікер УПЦ (МП) шкодує, що на Всеправославному Соборі не обговорюватимуть проблему українського православ'я - фото 1
Протоєрей Георгій Коваленко, колишній речник УПЦ (МП), шкодує, що на Всеправославному Соборі не обговорюватимуть проблему українського православ'я, а організатори Собору, як і його противники, "живуть в якомусь своєму середньовічному закритому просторі".

Коваленко.pngПротоєрей Георгій Коваленко, колишній речник УПЦ (МП), шкодує, що на Всеправославному Соборі не обговорюватимуть проблему українського православ'я, а організатори Собору, як і його противники, "живуть в якомусь своєму середньовічному закритому просторі", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Оbozrevatel.com.

"Мені здається, те, що питання Української Православної Церкви не виноситься на цей Собор, це невірно. Тому що проблема поділу в українському православ'ї – це все-таки проблема вселенського масштабу", – сказав він.

"Я читав документи Собору, і деякі з них викликали у мене збентеження. У мене таке відчуття, що їх писали люди, як мінімум відірвані від реального життя. Наприклад, це стосується документу про сім'ю і шлюб – в тій частині, яка говорить про шлюби православних з інославними і нехристиянами", – додав священик. "Мені здається, що ті, хто хочуть провести Собор, і ті, хто намагаються його зірвати, насправді живуть в якомусь своєму середньовічному закритому просторі", – зауважив він.

Священик також звернув увагу на те, що цю подію не можна назвати Собором в класичному розумінні слова. "По-перше, чи можна його називати Собором? Чи не є це нарадою, якимось конгресом? Він у багатьох, навіть в організаційних питаннях відрізняється від того, що ми звикли називати соборами. Голосують делегаціями, а не кожен член делегації за себе. Це те ж саме, якби у нас в парламенті голосували тільки лідери фракцій. По-друге, рішення повинні прийматися консенсусом, а не більшістю. Тут є свої плюси і мінуси. Якщо консенсус використовувати для того, щоб мати можливість заблокувати – це одна історія. А якщо прагнути до консенсусу, щоб знайти рішення – це інший формат", – сказав о. Георгій.

Мені, на жаль, здається, що учасники майбутнього собору, швидше, беруть приклад з якихось міждержавних об'єднань або з дипломатичних ігор, і не беруть приклад з апостольського собору, описаного в Діяннях Апостолів. Не дивлячись на те, що на тому Соборі були різні думки, він прийшов до консенсусу і не привів до поділу Церкви. Але Вселенські Собори, в тому числі перший, призводять до розділень. І нинішня нарада, ще не почавшись, вже несе поділ. Значить, щось у самому принципі проведення Собору, у ставленні до нього, в самому настрої глав Церков не відповідає тому, що написано в Святому письмі", – вважає протоєрей Георгій Коваленко.