• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил в Шамбезі розповів як українці підтримують канонічну Церкву і як «розкольники рейдерствують»...

Патріарх Кирил в Шамбезі розповів як українці підтримують канонічну Церкву і як «розкольники рейдерствують»

25.01.2016, 10:29
Патріарх Кирил в Шамбезі розповів як українці підтримують канонічну Церкву і як «розкольники рейдерствують» - фото 1
22 січня 2016 зі словом до учасників Зібрання Предстоятелів Помісних Православних Церков, яке проходить в Православному центрі Константинопольського Патріархату в Шамбезі, звернувся Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

22 січня 2016 зі словом до учасників Зібрання Предстоятелів Помісних Православних Церков, яке проходить в Православному центрі Константинопольського Патріархату в Шамбезі, звернувся Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Як повідомляє офіційний сайт РПЦ, на початку свого виступу Патріарх Кирил зазначив, що кожна зустріч Предстоятелів Православних Церков – подія, що має особливе значення. «Це можливість обмінятися думками, обговорити хвилюючі проблеми, прийняти узгоджені рішення з питань загальноправославного значення.

Кирил.jpg

Центральне місце у виступі Кирила зайняла Україна. Патріарх РПЦ дав свою оцінку ситуації в Україні: «Зараз насильницьким шляхом захоплено понад 30 храмів Української Православної Церкви, ще не менше 10 знаходяться під загрозою нападу розкольників і націоналістів, що видають те,  що відбувається за нібито добровільний перехід віруючих в так званий Київський Патріархат. Насправді це справжнісіньке бандитське, рейдерське захоплення: проводять збори осіб, що не мають відношення до громади, потім за допомогою влади фальсифікують статутні документи, захоплюють храм силами бойовиків-націоналістів, а громаду храму разом зі священиком викидають на вулицю!»

За словами Предстоятеля Російської Церкви, деякі єрархи Константинопольського Патріархату, відвідуючи Україну, висловлюють свою підтримку розкольникам нібито від імені Святішого Константинопольського Патріарха і тим самим «сіють спокусу серед українських віруючих і духовенства».

«Неможливо уявити, щоб в Швейцарії, Греції або в іншій європейській країні в православний храм могли б прийти представники іншої конфесії і «прийняти рішення», що тепер цим храмом будуть користуватися вони. А в Україні це зараз реальність. Вигнані з храмів громади канонічної Церкви виграють усі судові процеси, але розкольники і їх напівбандитські збройні формування ігнорують рішення судів», - сказав у виступі Кирил. Так, ситуацію в селі Птича Рівненської області, Російський Патріарх назвав «прикладом ненависті націоналістів до віруючих канонічної Церкви в Україні, підкресливши, що послідовники розколу «сіють зло, свідомо провокують міжконфесійний конфлікт, розколюють українське суспільство».

Він процитував слова лідера українського громадського об'єднання з сумнівною репутацією "Братство" Дмитра Корчинського: "Якщо митрополит Онуфрій досі належить до канонічної Церкви, то лише тому, що не знайшлося відповідного знаряддя тортур - праски або паяльника. Страшно уявити, що було б, якщо б ці бандити отримали канонічну легалізацію і влилися в наше середовище! ». Додамо, що сам Д.Корчинський, за інформацією деяких ЗМІ, переховується в Росії.

Він у промові висловив подяку братнім Помісним Церквам Олександрійській, Антіохійській, Єрусалимській, Сербсьійї, Болгарсьійї та Польскій – за молитви і підтримку Української Православної Церкви.

«Православний народ України як і раніше підтримує канонічну Церкву, – засвідчив  ПатріархКирил , розповівши про хресній хід в Києві в день святкування пам'яті святого рівноапостольного князя ВолодимираЮ що зібрав десятки тисяч молільників.  – Я вірю в майбутнє Української Православної Церкви: її віруючі єдині у своєму засудженні розколу, а насильство і зло лише зміцнюють їх у подвигу любові і віри».