• Головна
  • Новини
  • У перший же день Синаксису Патріарх Кирил висловив претензії Константинополю і підняв українське питання...

У перший же день Синаксису Патріарх Кирил висловив претензії Константинополю і підняв українське питання

23.01.2016, 19:00
У перший же день Синаксису Патріарх Кирил висловив претензії Константинополю і підняв українське питання - фото 1
Стали відомі події першого дня Синаксису Предстоятелів Помісних Православних Церков, який проходить в Швейцарії під головуванням Вселенського Патріарха Варфоломія.

Синаксис.jpgСтали відомі події першого дня Синаксису Предстоятелів Помісних Православних Церков, який проходить в Швейцарії під головуванням Вселенського Патріарха Варфоломія, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Orthodoxia.info.

У перший же день засідань Синаксису, який відбувся в передмісті Женеви Шамбезі і в якому в якості члена делегації Російської Православної Церкви бере участь Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, обговорювався порядок денний і місце скликання Всеправославного Собору, проведення якого заплановано на день П'ятидесятниці 2016 року.

Стало відомо, що Патріарх Московський Кирил висловив зауваження до діяльності митрополита Пергамського Іоанна (Зізіуласа) в якості модератора підготовчого процесу. Він звинуватив його у затримці процесу підготовки до Собору. Також глава РПЦ зазначив, що якщо не буде текстів з істотними рішеннями, які б обговорювалися на Соборі, немає сенсу проводити сам Собор.

Крім того, він висловив зауваження з приводу місця проведення Собору. Константинопольський храм св. Ірини не задовольняє Патріарха Кирила, бо на дверях храму, за його відомостями, є арабські написи із згадкою Аллаха і спрямовані проти християн. Він запропонував провести собор на Святій Горі Афон.

Константинополь не має наміру приймати цю пропозицію. Максимум, що він готовий розглядати — це перенести засідання на Крит. Підтримку Константинополю в цьому питанні висловили Православні Церкви Сербії та Кіпру.

Обговорювалося також українське питання. Патріарх Кирил вимагав від Патріарха Варфоломія спростувати всю інформацію, що з'являється про контакти Київського Патріархату з Фанаром. Патріарх Варфоломій відмовився це робити, заявивши, що не може спростовувати подібну інформацію кожен  раз, коли вона публікується.