• Головна
  • Новини
  • Московський Патріархат може відмовитися від участі у Всеправославному Соборі, – Глава УПЦ (МП)...

Московський Патріархат може відмовитися від участі у Всеправославному Соборі, – Глава УПЦ (МП)

29.12.2015, 12:41
Московський Патріархат може відмовитися від участі у Всеправославному Соборі, – Глава УПЦ (МП) - фото 1

28 грудня в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври відбулися єпархіальні збори Київської єпархії під головуванням Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. Учасники зібрання отримали від глави УПЦ інформацію про ймовірну відмову Московського Патріархату від участі в роботі Всеправославного Собору, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Онуфрій.jpg28 грудня в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври відбулися єпархіальні збори Київської єпархії під головуванням Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. Учасники зібрання отримали від глави УПЦ інформацію про ймовірну відмову Московського Патріархату від участі в роботі Всеправославного Собору, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Проведення Всеправославного Собору, в якому мають взяти участь єпископи усіх помісних Православних Церков світу, планується в наступному, 2016 році. Митрополит Онуфрій, який повернувся із засідання Синоду Російської Церкви, який відбувся 24 грудня в Москві, розповів про позицію РПЦ з цього питання, оскільки УПЦ не є суб'єктом міжцерковних відносин і не може бути самостійним учасником Собору.

Позиція РПЦ така: ця вимога повного консенсусу для прийняття рішень, тобто якщо хоча б одна з помісних Церков не схвалює те чи інше питання, воно знімається з порядку денного. Основними питаннями, які повинні бути розглянуті на Всеправославному Соборі, митрополит Онуфрій назвав питання про диптих (порядку чергування глав помісних Церков для поминання за богослужінням), також питання про порядок надання автокефалії, про календар, про пости і про другий шлюб духовенства.

За словами глави УПЦ, лише питання про піст є розробленим і узгодженим усіма учасниками підготовки Собору. Втім, продовжив він, процедура прийняття рішень у Соборі викликає недовіру. На його думку, може статися так, що проголосують за одну редакцію документа, а на підпис подадуть іншу, і тому, як сказав митрополит Онуфрій, є ідея взагалі не брати в ньому участі - інакше "буде маса спокус і маса розколів".

Глава УПЦ додав, що, за його інформацією, від участі у Всеправославному Соборі можуть відмовитися Елладська, Антіохійська, Російська і, напевно, Сербська Церкви. "Нам треба ламати себе під віру, а не віру під себе", - висловив владика Онуфрій своє негативне ставлення до Собору, який готується.

Нагадаємо, що 27 жовтня Синод УПЦ виступив зі зверненням до віруючих УПЦ, в якому міститься звернення до учасників майбутнього Всеправославного Собору: "Вважаємо своїм пастирським обов'язком сказати кілька слів про нашу стурбованість ситуацією, яка складається навколо підготовки Всеправославного Собору. Ми просимо всіх, хто має ставлення до цієї підготовки зробити все, щоб зберегти правила, традиції і звичаї Святої Соборної Православної Церкви, які є основою нашої Всеправославної єдності".

Цей абзац був включений до тексту звернення за наполяганням митрополита Онуфрія і всупереч запереченню деяких членів Синоду, присутніх напередодні на засідання, з'ясував кореспондент порталу "Релігія в Україні.