• Головна
  • Новини
  • Потрібно, щоб всі православні українці мали спілкування з Вселенським Православ’ям, – протоєрей УПЦ (МП)...

Потрібно, щоб всі православні українці мали спілкування з Вселенським Православ’ям, – протоєрей УПЦ (МП)

12.06.2015, 15:03
Потрібно, щоб всі православні українці мали спілкування з Вселенським Православ’ям, – протоєрей УПЦ (МП) - фото 1
Переговорний процес між УАПЦ і УПЦ КП прокоментував для радіо «Марія» протоєрей УПЦ (МП) Георгій Коваленко.

Коваленко.jpgПереговорний процес між УАПЦ і УПЦ КП прокоментував для радіо «Марія» протоєрей УПЦ (МП) Георгій Коваленко.

На запитання, чи буде об’єднання УАПЦ з УПЦ КП суттєвим викликом для УПЦ, о.Георгій зазначив, що ті українці, які нині перебувають в євхаристійному спілкуванні з Вселенським Православ’ям, мають щиро прагнути, щоб і решта православних в Україні були в цій єдності.

«Я б не хотів, щоб відновлення єдності з Вселенським Православ’ям тих, хто сьогодні її не має, викликало певну заздрість чи сприймалося конфліктно іншою частиною православних українців.

Навпаки, треба шукати вихід, щоб всі українці, які хрещені в православній вірі, мали між собою і з Вселенським Православ’ям спілкування молитовне, євхаристичне, в таїнствах. Щоб ніхто з православних українців не казав один одному: «ти благодатний» — «ти безблагодатний», «ти канонічний» — «ти не канонічний», щоб усі ми були єдині у Христі.

Тому, якщо буде знайдено якесь рішення для УАПЦ чи Київського Патріархату, і воно буде визнане Вселенським Православ’ям, особисто я це буду тільки вітати», – наголосив протоєрей.

«Якщо ми сьогодні маємо спілкування з Вселенським Православ’ям, маємо щиро прагнути, щоб і решта православних були в цій єдності. Щоб взагалі всі християни, в тій чи іншій формі, були єдині, бо це заповідував нам Господь.

Ми розумні сучасні люди і маємо знаходити такий формат єдності, в якому кожен із нас залишався б собою, але всі ми відчували б себе частиною цілого. І головне — щоб наша єдність була у Христі: в християнському світогляді, християнському способі життя, щоб ми впізнавали християнина у представнику іншої конфесії».