• Головна
  • Новини
  • Синод Православної Церкви Чеських земель і Словаччини перейшов на "константинопольські позиції"...

Синод Православної Церкви Чеських земель і Словаччини перейшов на "константинопольські позиції"

11.03.2015, 12:41
Синод Православної Церкви Чеських земель і Словаччини перейшов на "константинопольські позиції" - фото 1
Сторони обговорили подальші кроки з реалізації угоди двох Церков, підписаної 6 лютого у Відні, в якій перераховуються умови "належного розвитку внутрішнього життя Православної Церкви Чеських земель і Словаччини".

ПЦЧЗС.pngДелегація Священного Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС) і представники місцеблюстителя Предстоятеля цієї Церкви архиєпископа Симеона (обидві сторони опонують одна одній в церковному конфлікті, який тягнеться вже більше року) зустрілися 3 березня в Стамбулі з Комісією з канонічним питань Константинопольської Патріархії, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рortal-credo.ru.і прес-службу Пряшівський єпархії ПЦЧЗС.

З боку Константинопольського Патріархату в зустрічі взяли участь митрополити Пергамський Іоанн, Гальський Еммануїл, Феладельфійскій Мелітон, архимандрит Варфоломій (Самарас) і диякон Амвросій; з боку Священного Синоду ПЦЧЗС архиєпископ Міхаловський і Кошицький Георгій, архимандрит Михайло (Дандар), наречений архиєпископом Празьким і Чеських земель і протоєрей Михайло Швайко. Архиєпископа Симеона, який не зумів прибути на зустріч через хворобу, представляли єпископ Ісайя (Сланінка), протоєреї Йосип Фейсак і Іоанн Баудіш.

Сторони обговорили подальші кроки з реалізації угоди двох Церков, підписаної 6 лютого у Відні, в якій перераховуються умови "належного розвитку внутрішнього життя Православної Церкви Чеських земель і Словаччини". Делегація Священного Синоду ПЦЧЗС підтримала заяву архиєпископ Симеона про готовність невідкладно виконати всі пункти угоди.

Вирішено провести найближчим часом засідання Священного Синоду ПЦЧЗС, на якому Віденська угода буде ратифікована. Крім того була досягнута загальна згода в тому, що ПЦЧЗС намагатиметься в майбутньому імплементувати Томос Константинопольського Патріархату про надання автокефалії Церкви від 1998 в свій Статут.

Раніше Священний Синод ПЦЧЗС в своєму нинішньому складі вважався "промосковським" і не був визнаний Константинопольським Патріархатом, який, зі свого боку, підтримував архиєпископа Симеона, який намагався створити Синод відповідно до вимог Томосу Константинопольського Патріархату про автокефалію.