• Головна
  • Новини
  • Елладська Церква: о. Віктор Бедь із Закарпаття — наш клірик...

Елладська Церква: о. Віктор Бедь із Закарпаття — наш клірик

21.01.2015, 14:43
Елладська Церква: о. Віктор Бедь із Закарпаття — наш клірик - фото 1
Елладська Православна Церква підтвердила факт канонічного переходу до кліру ЕПЦ колишнього клірика УПЦ (МП) архимандрита Віктора Бедя, ректора Карпатського університету імені Августина Волошина та Ужгородської української богословської академії КаУ (м. Ужгород).

о. Віктор Бедь - клірик ЕПЦЕлладська Православна Церква підтвердила факт канонічного переходу до кліру ЕПЦ колишнього клірика УПЦ (МП) архимандрита Віктора Бедя, ректора Карпатського університету імені Августина Волошина та Ужгородської української богословської академії КаУ (м. Ужгород).  Нині він є позаштатним кліриком Лангадської митрополії ЕПЦ, повідомили в УУБА.

Нагадаємо, що у червні 2014 року Священний Синод УПЦ (МП) звільнив о. Віктора Бедя з посади Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки та з посади ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, а його самого направив у клір Мукачівської єпархії УПЦ. Новим ректором академії Синод призначив місцевого владику УПЦ.

В УУБА натомість повідомили, що о. Віктор з 2010 р. є кліриком Елладської Церкви і заяви про зарахування до клиру УПЦ не подавав. Також він є ректором і засновником Карпатської університету та УУБА, а Синод не може його знімати з ректорства, бо не призначав на цю посаду.

Згодом Синод на своєму засіданні у грудні 2014 року вирішив взагалі ліквідувати УУАБ, а його ректору заборонити священнослужіння. Також архиєреї УПЦ (МП) не мають визнавати дипломи цієї академії при висвяченні нових клириків. У відповідь о. Віктор назвав ці дії незаконними. «Я розумію, що з Москви в УПЦ (МП) надійшла команда знищити мене, але митрополія не має наді мною влади», — пояснив священик.

А 29 грудня 2014 року, за дорученням Патріарха Кирила, митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московської патріархії, звернувся з офіційним листом до Блаженнійшого Єроніма, Архиєпископа Афінського і всієї Еллади, Предстоятеля Елладської Православної Церкви на предмет підтвердження чи спростування факту переходу у клір ЕПЦ архимандрита Віктора Бедь. І на цей лист прийшла ствердна відповідь з Греції.

У коментарі РІСУ з приводу цих подій о. Віктор розповів, що в кінці грудня 2009 року він вже будучи священиком отримав благословення Блаженнішого Митрополита Володимира на прийняття чернечого постригу в лоні Елладської Православної Церкви з подальшим оформленням належних документів та відпускних грамот. Чернечий постриг прийняв 20 березня 2010 року в монастирі святої Феодори в Салоніках, а здійснив його митрополит Солунський Амфім. Згодом був зарахований до кліру монастиря святих Кирила та Мефодія Лангадської митрополії ЕПЦ. Потім на його прохання його віднесли до позаштатних кліриків цієї митрополії, оскільки він здійснював служіння в Україні, тобто поза межами митрополії.

«Салоніки — це місце народження небесних покровителів очолюваної мною в Ужгороді богословської академії – святих Кирила і Мефодія, що теж вплинуло на прийняття мого рішення, — зазначив о. Бедь. — Елладська Церква прийняла мене як рідного сина та надала мені належний притулок. Хоча було зрозумілим, що цей притулок буде тимчасовим, оскільки я не мав наміру полишати свою Вітчизну Україну, і особливо моє рідне Закарпаття».

Свій вибір стати кліриком ЕПЦ о. Віктор Бедь обґрунтовує також канонічно і світоглядно. «По-перше, для українських православних Матір’ю Церквою була і є Грецька Церква Константинопольського Патріархату. З канонічної точки зору, Україна по сьогодні відноситься до канонічної церковної території Константинопольського патріархату. По-друге, я є переконаним і твердим прихильником утвердження єдиної автокефальної помісної Української Церкви в Україні. І таку лінію, в силу своїх можливостей, проводив в УПЦ (МП), що викликало велике невдоволення в керівних колах Московської патріархії РПЦ та її адептів в Українській Православній Церкві Московського Патріархату», — переконаний ректор УУБА.