• Головна
  • Новини
  • Глави Помісних Православних Церков, що зібралися на святкування ювілею Хрещення, закликали світ захистити переслідуваних християн...

Глави Помісних Православних Церков, що зібралися на святкування ювілею Хрещення, закликали світ захистити переслідуваних християн

26.07.2013, 10:40
Глави Помісних Православних Церков, що зібралися на святкування  ювілею Хрещення, закликали світ захистити переслідуваних християн - фото 1
Предстоятелі та представники Помісних Православних Церков прийняли спільну заяву, головною темою якого є становище християн на Близькому Сході.

Москва.jpgПредстоятелі та представники Помісних Православних Церков, які зібралися в Москві на урочистості на честь 1025-річчя Хрещення Русі, прийняли спільну заяву, головною темою якого є становище християн на Близькому Сході.

На зустрічі у Кремлі, що відбулася 25 липня, текст заяви Патріарх Кирил від імені усіх присутніх передав Президенту Російської Федерації В. Путіну.

«Тисячі віруючих у Христа щодня піддаються мукам і тортурам, їх виганяють з рідних місць, багато хто приймає смерть. Повідомлення про тортури і вбивства християн приходять з Нігерії, Пакистану, Афганістану, Індії. У Косово оскверняють релігійні святині, зруйновано багато храмів, а багато людей позбавлені можливості відвідувати могили своїх рідних і молитися Богу на землі своїх предків. Глибоке занепокоєння викликає ситуація на Близькому Сході ... Лівія, де християн майже не залишилося, розпадається на ворогуючі між собою племінні утворення. Не припиняються терористичні акти в Іраку, де з колишніх півтора мільйонів християн залишилася лише одна десята частина. Все більш тривожною стає ситуація в Єгипті, де протиборство набуло чергову криваву фазу і де спостерігається масова втеча християнського населення .... Особливо трагічним стало сьогодні становище в Сирії. У запалі братовбивчої війни відбувається масове знищення християн і представників інших релігійних груп, витіснення їх з рідних міст і сіл, з тих місць, де вони віками братськи співсунувалии з представниками інших релігійних традицій», - йдеться в заяві.

Предстоятелі та представники Помісних Православних Церков висловили невдоволення тим, що «світові засоби масової інформації, як і багато політичних діячів, обходять мовчанням трагедію християн на Близькому Сході».

«Ми висловлюємо солідарність з Блаженнішим Патріархом Великої Антіохії й усього Сходу Іоанном X, який не зміг розділити з нами радість сьогоднішнього торжества, оскільки повинен був залишатися зі своєю паствою в настільки важкий для неї момент. Ми вимагаємо негайного звільнення захоплених бойовиками ще в квітні християнських єрархів Сирії – митрополита Алеппського і Іскендерунського Павла і сиро-яковитського митрополита Алеппо мар Григорія Іоанна Ібрагіма», – йдеться в заяві.

«Ми звертаємося з закликом до всіх ворогуючих сторін і до тих, хто здатний чинити політичний вплив на ситуацію. Зупиніть хвилю насильства і винищення мирного населення! Накладіть мораторій на військові дії, щоб за столом переговорів була вироблена основа мирного врегулювання громадянських конфліктів! Звільніть викрадених священнослужителів та інших мирних громадян!», – закликають Глави та представники Помісних Православних Церков.