• Головна
  • Новини
  • Предстоятелі найдавніших Патріархатів у Константинополі вирішили прискорити скликання Всеправославного Собору...

Предстоятелі найдавніших Патріархатів у Константинополі вирішили прискорити скликання Всеправославного Собору

05.09.2011, 09:12
Предстоятелі найдавніших Патріархатів у Константинополі вирішили прискорити скликання Всеправославного Собору - фото 1
Перелік рішень Собору Предстоятелів найдавніших Патріархатів та автокефальної Церкви Кіпру, відомого як Саміт пентархії, учасники Собору оприлюднили 3 вересня в спеціальному комюніке.

Пентархія-2.gifПерелік рішень Собору Предстоятелів найдавніших Патріархатів та автокефальної Церкви Кіпру, відомого як Саміт пентархії, учасники Собору оприлюднили 3 вересня в спеціальному комюніке.

У документі повідомляється, що Собор видав особливе послання, що стосується становища християн на Близькому Сході. Крім того, Собор розробив низку конкретних пропозицій у цій сфері: "Активізувати міжконфесійний діалог з представниками двох інших монотеїстичних релігій, відповідно до постанови Третьої Предсоборнї міжправославної наради (1986); представникам православних Церков Близького Сходу, діючи через представництво православних Церков при Європейському Союзі, звернутися до Європейського Союзу з проханням вжити адекватних заходів для вирішення виниклих проблем; забезпечити функціонування лікарні на канонічній території Єрусалимського патріархату на належній патріархату землі ". 

Собор доручив "кожній з Церков у межах своєї юрисдикції забезпечити в новому навчальному році можливість здобуття вищої освіти і проходження аспірантури для віруючих Єрусалимського Патріархату", а також вирішив "допомогти Олександрійському Патріархату в боротьбі з інфекційними захворюваннями (зокрема, СНІД та ВІЛ) в різних країнах Африканського континенту ".

Учасники Саміту обговорили заходи, яких необхідно вжити для скликання Святого і Великого (Всеправославного) Собору в недалекому майбутньому. "Було з жалем констатовано, – йдеться в комюніке, – що з лютого цього року рух в напрямку скликання Собору припинився, і причиною цього є спосіб прийняття рішень Всеправославною передсоборною нарадою, яке діє лише на підставі одностайних рішень".

Як повідомлялося раніше, Московський Патріархат блокує багато рішень передсоборових нарад, демонструючи тим самим своє ексклюзивне право визначати стратегію розвитку "світового православ'я". У зв'язку з цим Собором було внесено пропозицію Вселенському Патріарху "зібрати Собор Блаженніших Патріархів і Предстоятелів автокефальних Церков з метою розгляду зазначеної вище проблеми і пошуку шляхів до прискорення скликання Великого Собору".

"Собор, – йдеться далі в комюніке, – підтримав пропозицію Вселенського Патріарха про скликання в недалекому майбутньому наради релігійних діячів Середземноморського регіону для прийняття екологічної" Карти Середземномор'я ", а також підтримання мирного співіснування різних релігій".

"Через події, які недавно мали місце в Православній Церкві" Собор наголосив на необхідності для всіх православних Церков поважати і суворо дотримуватися географічних кордонів своїх юрисдикцій "в тому вигляді, як вони визначені священними канонами та Томосами про заснування цих Церков".

Ці слова експерти сприйняли як натяк на невизнання канонічного статусу УПЦ (МП) в якості "невід'ємної частини" Московського Патріархату, оскільки в Томосі про автокефалію Православної Церкви в Польщі, виданому в 1924 р.,Константинопольський Патріархат констатував, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією. Стосовно ж всієї Московської Патріархії та її канонічних кордонів Константинопольський Собор дотримується Томосу 1589 р., згідно з яким територія нинішньої Україна не входить до складу Московського патріархату. 

Комюніке підписали Предстоятелі 4 помісних Церков і повноважний представник Антіохійського Патріарха. Про це інформує Християнський портал КІРІОС.