• Головна
  • Новини
  • Російська Православна Церква не має права заборонити Румунській Православній Церкві потрапити в Україну, – думка релігієзнавця...

Російська Православна Церква не має права заборонити Румунській Православній Церкві потрапити в Україну, – думка релігієзнавця

09.08.2011, 09:42
Російська Православна Церква не має права заборонити Румунській Православній Церкві потрапити в Україну, – думка релігієзнавця - фото 1

Дії єпархії Російська Православної Церкви щодо заборони Румунській Православній Церкві потрапити в Україну - це аферистичний популізм, агресивна позиція, переляк перед гідним суперництвом, вважає релігієзнавець, доцент Львівського Національного Університету ім. Івана Франка Андрій Юраш.

Yurash.gifДії єпархії Російська Православної Церкви щодо заборони Румунській Православній Церкві потрапити в Україну - це аферистичний популізм, агресивна позиція, переляк перед гідним суперництвом, вважає релігієзнавець, доцент Львівського Національного Університету ім. Івана Франка Андрій Юраш, повідомляє Газета.ua.

"З точки зору законодавства, позиції Румунської патріархії в Україні можуть бути такі самі, як і Київської. Українські закони не мають і не можуть мати жодних заборон на те, щоб тут розвивалися громади, а в перспективі єпархії будь-якого патріархату", – пояснив Андрій Юраш.

На його думку, тут є дві площини — законодавча та релігійна. "Ніхто не може заборонити вірним, що хочуть належати до Румунського патріархату, створити тут його юрисдикцію. Тут є і Російська Закордонна православна церква, і старообрядці й інші. Тож і вони мають. Інша річ — це позиція Російської церкви, яка хоче зберегти свій вплив у румуномовних парафіях, насамперед, Чернівецької області. Там є понад сотня таких парафій. І, частково, це південь Одеської області."

На думку Андрія Юраша, представник Одеської єпархії РПЦ переходить не лише межі канонів Церкви, але й межі будь-якої логіки і пристойності: "Він проголошує "неканонічність" Румунської Церкви, абсолютно канонічної за всіма параметрами, лише через те, що вона діє без узгодження на території, яку РПЦ вважає своєю. Він навіть Таїнства вважає "безблагодатними" і Літургію "недійсною"."

Юраш переконаний, що такі дії єпархії РПЦ - це аферистичний популізм, агресивна позиція, переляк перед гідним суперництвом.

Релігієзнавець підкреслив, що кожна парафія є юридичною особою. Реєстрація єпархії Церкви вирішується центральними органами. А парафія реєструється, якщо є волевиявлення 10-20 людей, які хочуть сповідувати свою віру. Ніхто не має права її заборонити.

"Я думаю, однозначно, рано чи пізно, румуномовні парафії УПЦ МП зірвуться і перейдуть до РумПЦ. Це питання лише часу."

Нагадаємо, що 16 липня українські прикордонники затримали групу румунських журналістів та представників громадських організацій. Ті їхали на освячення церкви у селі Комишівка Ізмаїльського району Одеської області. Це перша парафія Румунської Православної Церкви в Україні. Бесарабська митрополія РумПЦ, до якої входять усі парафії на території колишнього СРСР уже назвала такі дії порушенням прав людини, а Одеську єпархію УПЦ МП — "румунофобською". Відкидаючи звинувачення у неканонічності, митрополит Бесарабський РумПЦ Петро відзначив, що "усі свячення, літургії та таїнства у парафіях Молдови та України є абсолютно дійсними, оскільки ми перебуваємо у складі канонічної Румунської Православної Церкви".