• Головна
  • Новини
  • У Румунському Патріархаті стверджують, що задля пастирсько-місіонерських цілей можна відступати від канонів Православної Церкви...

У Румунському Патріархаті стверджують, що задля пастирсько-місіонерських цілей можна відступати від канонів Православної Церкви

17.05.2011, 14:18
У Румунському Патріархаті стверджують, що задля пастирсько-місіонерських цілей можна відступати від канонів Православної Церкви - фото 1
Через пастирсько-місіонерські причини можна зробити відступ від канонів, тому, що канони не є догмами, а пастирськими правилами.

13052755055022242056.jpg12 травня 2011 у Патріаршому палаці Румунської Православної Церкви відбулася прес-конференція, яка стосувалась нещодавньої заяви Єрусалимського Патріарха Теофіла від 9 травня 2011 року, в якій він оголосив про розрив сопричастя з Румунським Патріархатом. Конференцію провів преосвященний Кіпріан Кампінеанул, помічник Патріарха і секретар Священного Синоду. Про це повідомляє офіційний сайт Румунської Православної Церкви.

На прес-конференції було зазначено, що делегація з трьох єрархів Румунської Православної Церкви зустрінеться з представниками Єрусалимського Патріархату для двостороннього діалогу, щоб знайти рішення стосовно існування румунського храму в Єрихоні.

Преосвященний Кіпріан Кампінеанул висловив жаль з приводу одностороннього рішення Єрусалимського Патріархату, незважаючи на той факт, що в ході попереднього обговорення у Єрусалимі, яке відбулось 15 квітня, сторони погодились, що офіційна делегація Синоду Румунської Православної Церкви прибуде до Єрусалиму, щоб врегулювати всі сторони спарви. Преосвященний Кіпріан, зокрема, зазначив: «Я хотів би ще раз висловити наш жаль і стурбованість стосовно того факту, що Священний Синод Єрусалимського Патріархату ухвалив таке рішення, хоча 15 квітня 2011, у Вербну неділю, я був делегований Патріархом Румунії Даниїлом до Єрусалимуі і зустрівся з Блаженнішим Теофілом разом з чотирма іншими членами Священного Синоду Єрусалимського Патріархату. Я був здивований, дізнавшись, що через 10 днів після відправлення листа Блаженнішим Патріархом Даниїлом в Єрусалимі ще не отримали його, тому я вручив Блаженнішому Теофілу фотокопію відповіді нашої Патріарха на його лист. Моєю місією було розпочати попереднє обговорення справи, що стосується існування румунського осередку у Єрихоні, щоб побачити, як би ми могли вирішити цю проблему в дусі братньої любові».

Преосвященний Кіпріан також звернув увагу на деякі канонічні аспекти цього конфлікту.

"Через пастирсько-місіонерські причини можна зробити відступ від канонів, тому, що канони не є догмами, але пастирськими правилами.Їх роль полягає в тому, щоб показати нам, як організовувати релігійне життя, щоб не було конфліктів між Церквами. А якщо такі конфлікти все ще з'являються, вони можуть бути подолані. Серйозна ж загроза з‘являється тоді, коли має місце відхилення від віри. Це єдина серйозна причина, через яку може бути розірване євхаристійне та літургійне спілкування з єрархом Церкви. Ми зустріли таке рішення з подивом, але ми також висловлюємо надію, що братнє порозуміння буде досягнуте, щоб ми могли подолати цю духовну кризу у відносинах між Церквами», сказав Кіпріан Кампінеанул.

Секретар Священного Синоду також дав деякі пояснення стосовно делегата Румунського Патріархату у Святій Землі, преподобного архимандрита Єроніма Крету.

"Позбавлення сану преподобного Єроніма є несправедливим і необгрунтованим з канонічної точки зору, тому що преподобний Єронім не належить до духовенства Єрусалимського Патріархату. Більше того, його не викликали в Патріархію і він немав можливості захистити себе, як керівник осередку Румунської Церкви в Єрихоні. Розрив спілкування з Патріархатом Румунії та видалення його з диптихів це крайня міра, яка може бути застосована тільки в крайніх випадках, коли Патріарх Церкви впадає в єресь. Ми знаємо з історії, що адміністративні питання завжди можна вирішити в люб'язним чином. Але певним є одне. Осередок в Єрихоні є і буде залишатися власністю Румунського Патріархату для наших паломників. Ми сподіваємося, що Єрусалимський Патріархат зрозуміє необхідність існування цього центру для паломників для пастирсько-місіонерських причин і визнає той факт, що він не завдає жодного зла Патріархату, а навпаки», пояснив Кіпріан Кампінеанул

Він також розповів про історії виникнення румунського осередку в Єрихоні.

«Єрихонський центр був побудований завдяки людським зусиллям та фінансовій підтримці румунської сторони, різних спонсорів і навіть румунської державної влади. Там також є центр вивчення Біблії, який носить ім'я святого Іоанна Хосевіта. Таким чином, осередок має виключно місіонерський і пастирський характер, який доводить таким чином турботу нашої Церкви про паломників, не тільки румунів у діаспорі, а й для тих, які прибувають на один або два тижні у Святу Землю. Ми не ставимо під сумнів права юрисдикції Єрусалимського Патріархату над Ізраїлем, Палестиною і Йорданією, але ми створили цей осередок тільки для румунських паломників, а не для місцевих православних віруючих, які знаходяться під прямою опікою Єрусалимського Патріархату на території Святої Землі і в Йорданії. Існує набагато більше дуже великих осередків у безпосередньому підпорядкуванні Московського Патріархату, але які завжди визнають духовний авторитет Єрусалиму, поминаючи Патріарха Теофіла у часі Літургії», – підсумував секретар Синоду Румунської Православної Церкви.

Питання врегулювання конфлікту між Єрусалимським Патріархатом і Румунським стосовно румунського осередку в Єрихоні підніматиметься на  робочому засіданні Священного Синоду Румунської Православної Церкви, яке відбудеться з 19 по 20 травня 2011 року.

Як вже раніше повідомляла РІСУ: Священний Синод Єрусалимського Патріархату на своєму засіданні 9 травня цього року «одноголосно з жалем вирішив» перервати євхаристійне спілкування з Румунською Православною Церквою. 

Причиною конфлікту стала суперечка навколо будівництва Румунською Православною Церквою храму на канонічній території Єрусалимського Патріархату. Переговори між офіційними представниками двох Помісних Церков, а також листування Предстоятелів Єрусалима і Бухареста так і не привели до вирішення спірного питання. 

Довідка РІСУ:

Окрім Єрусалиму Румунська Православна Церква має схожу конфлікту ситуацію і з Московським Патріархатом. Все розпочалось у 1990 році після створення Бессарабської Митрополії Румунської Церкви на території Молдови, яку Московська Патріархія вважає своєю «канонічною територією». Зі свого боку Румунська Церква стверджує, що скасування структури Бессарабської митрополії в Молдові відбулось після завершення ІІ Світової війни під тиском комуністичної влади на Румунську Церкву, оскільки на момент підписання документу Румунія була окупована радянськими військами. Нещодавно структуру Бессарабської митрополії було розширено: 24 жовтня 2007 р. Синод Румунської Православної Церкви утворив 7 нових єпархій. Зокрема, було відновлено 3 єпархії Бессарабської митрополії, які існували до 1944 року. Наразі їх центри знаходяться в молдавських містах Бельци, Кантемирі та Дубоссарах, але з часом Румунська Церква має на меті перенести єпископські кафедри в українські міста – Хотин, Ізмаїл та Білгород-Дністровський.

Відновлення єпархій викликало негативну реакцію Московської Патріархії та УПЦ (МП). В свою чергу Синод Української Православної Церкви засудив рішення РумПЦ, зазначивши зокрема, що: «Вищеозначені дії Румунської Православної Церкви становлять загрозу для цілісності не лише Української Православної Церкви, але й Української держави, оскільки створюють умови для зростання сепаратистських настроїв на Буковині та Одещині».

У зв’язку з цим розпочалися переговори між РумПЦ і РосПЦ, які з самого початку наштовхнулися на труднощі.

22 листопада 2007 року в Троянському монастирі Болгарської Православної Церкви відбулась перша зустріч із врегулювання ситуації довкола Бессарабської митрополії. Сторони не досягнули консенсусу. Російська сторона наполягає на неканонічності рішень Синоду РумПЦ. З румунського боку було запропоновано утворити автокефальну Церкву в Молдові, об’єднавши митрополії обох Церков. Сторони вирішили продовжити діалог до остаточного врегулювання конфлікту.

Нагадаємо, що на території України діє єдина парафія Бессарабської митрополії в селищі Камишовка на Одещині в Ізмаїльському районі (південна Бессарабія). Яка, через невдоволення місцевої влади, була зареєстрована як автономна православна парафія.

Детальніше читайте: Інші православні юрисдикції в Україні
.