• Головна
  • Новини
  • Існує загроза розколу між Єрусалимським та Румунським Патріархатами...

Існує загроза розколу між Єрусалимським та Румунським Патріархатами

12.04.2011, 13:01
Існує загроза розколу між Єрусалимським та Румунським Патріархатами - фото 1
Конфлікт, який знову може порушити єдність у Православному світі, виник між Єрусалимським і Румунським Патріархатами.

Teofil.jpgКонфлікт, який знову може порушити єдність у Православному світі, виник між Єрусалимським і Румунським Патріархатами. Влада Румунської Церкви розпочала будівництво православного храму в Єрихоні без узгодження з Єрусалимською Патріархією. Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ відразу направив послання до Румунського Патріарха Даниїла з рішучим протестом проти розпочатого будівництва. У листі наголошується, що якщо всі Помісні Церкви почнуть свавільно будувати свої представництва на території Святої Землі, то це стане виразним прикладом розбіжностей у православному середовищі, пише "Православие и мир".

Патріарх Феофіл зазначає, що у світлі подій, що відбуваються, він має повне право розірвати євхаристійне спілкування з Румунською Церквою, припинивши поминання Румунського Патріарха Даниїла в диптихах, а також позбавити священного сану румунського архимандрита Єроніма (Кречіва), який керує будівництвом храму в Єрихоні. Обгрунтовуючи свої слова, Патріарх Феофіл наводить приклад розриву спілкування між Елладською Православною Церквою та Вселенським Патріархатом через питання т. зв. «Нових територій» в Північній Греції. Нагадаємо, що у 2004 році Вселенська Патріархія рішенням Синоду розірвала євхаристійну єдність із архиєпископм Афінським Христодулом. Також розрив євхаристійного спілкування мав місце під час «естонського конфлікту» між Російською і Константинопольською Православними Церквами в 1996 році.

Поки Єрусалимська Патріархія лише тільки утримується від спілкування з архимандритом Єронімом (Кречівим), не вдаючись до більш рішучих дій, проте в разі продовження конфлікту цілком можливе виникнення нового поділу у Вселенському Православ'ї.

Довідка РІСУ:

Окрім Єрусалиму Румунська Православна Церква має схожу конфлікту ситуацію і з Московським Патріархатом. Все розпочалось у 1990 році після створення Бессарабської Митрополії Румунської Церкви на території Молдови, яку Московська Патріархія вважає своєю «канонічною територією». Зі свого боку Румунська Церква стверджує, що скасування структури Бессарабської митрополії в Молдові відбулось після завершення ІІ Світової війни під тиском комуністичної влади на Румунську Церкву, оскільки на момент підписання документу Румунія була окупована радянськими військами. Нещодавно структуру Бессарабської митрополії було розширено: 24 жовтня 2007 р. Синод Румунської Православної Церкви утворив 7 нових єпархій. Зокрема, було відновлено 3 єпархії Бессарабської митрополії, які існували до 1944 року. Наразі їх центри знаходяться в молдавських містах Бельци, Кантемирі та Дубоссарах, але з часом Румунська Церква має на меті перенести єпископські кафедри в українські міста – Хотин, Ізмаїл та Білгород-Дністровський.

Відновлення єпархій викликало негативну реакцію Московської Патріархії та УПЦ (МП). В свою чергу Синод Української Православної Церкви засудив рішення РумПЦ, зазначивши зокрема, що: «Вищеозначені дії Румунської Православної Церкви становлять загрозу для цілісності не лише Української Православної Церкви, але й Української держави, оскільки створюють умови для зростання сепаратистських настроїв на Буковині та Одещині».

У зв’язку з цим розпочалися переговори між РумПЦ і РосПЦ, які з самого початку наштовхнулися на труднощі.

22 листопада 2007 року в Троянському монастирі Болгарської Православної Церкви відбулась перша зустріч із врегулювання ситуації довкола Бессарабської митрополії. Сторони не досягнули консенсусу. Російська сторона наполягає на неканонічності рішень Синоду РумПЦ. З румунського боку було запропоновано утворити автокефальну Церкву в Молдові, об’єднавши митрополії обох Церков. Сторони вирішили продовжити діалог до остаточного врегулювання конфлікту.

Нагадаємо, що на території України діє єдина парафія Бессарабської митрополії в селищі Камишовка на Одещині в Ізмаїльському районі (південна Бессарабія). Яка, через невдоволення місцевої влади, була зареєстрована як автономна православна парафія.

Детальніше читайте: Інші православні юрисдикції в Україні