• Головна
  • Новини
  • Представник Молдавської митрополії визнав існування церковного розколу в країні...

Представник Молдавської митрополії визнав існування церковного розколу в країні

15.11.2010, 10:05
Представник Молдавської митрополії в РФ ігумен Іриней (Тафуня), говорячи про ситуацію, що склалася в церковному житті країни, назвав її розколом між послідовниками Московського Патріархату та Бессарабської митрополії.

Представник Молдавської митрополії в РФ ігумен Іриней (Тафуня), говорячи про ситуацію, що склалася в церковному житті країни, назвав її розколом між послідовниками Московського Патріархату та Бессарабської митрополії.
"У принципі, це вже і є розкол, але не в гострій фазі", – сказав він в інтерв'ю порталу "Інтерфакс-Релігія", передає Newsru.
 
На думку священнослужителя, "народ зараз розділений на дві частини", причому свою лепту в цей поділ "внесли і молдавські політики".
 
"Валерій Пасат (колишній міністр оборони, нині кандидат у президенти Молдови) виступає за введення в школах "Основ православної культури", сподіваючись виграти політичну боротьбу. Прикриваючись своїм зв'язком з православ'ям і дружбою з митрополитом Володимиром, він своєю діяльністю дискредитує Церкву. А нещодавно митрополита просто підставили – Пасат запропонував обрати архипастиря президентом Молдови", – розповів ігумен.
 
Прем'єр-міністр Молдови, продовжив ігумен Іриней, підтримує Кишинівської-Молдавську митрополію, "буває на церковних службах, зустрічався з отцем Андрієм Кураєвим".
 
"Інша справа – виконуючий обов'язки президента, однак термін його повноважень вже закінчується, і багато хто чекає виборів, на яких вирішиться подальша доля країни," – зазначив представник митрополії.
 
Однак, за його словами, прості віруючі можуть ходити до храмів Бессарабської та Кишинівської митрополії одночасно, "не бачачи принципової різниці", та й клірики обох митрополій спілкуються між собою "цілком мирно".
 
"Але все ж у Кишиневі одночасно служать два митрополити: вони обидва говорять про мир, але самі далекі від миру. У 1992-1993 роках, коли розкол тільки-тільки відбувся, були і протистояння, і бійки, про це не можна забувати. Клірики переходили в іншу митрополію, хтось з парафіян пручався, когось змушували", – нагадав ігумен.

Він переконаний, що "ситуація все одно потребує дозволу".
 
"Патріарх Румунський та Патріарх Московський повинні разом знайти рішення, але це відбудеться не раніше, ніж піде на спокій митрополит Бессарабський Петро (Педурару). Він був духовним сином нинішнього митрополита Володимира, тому владику Петра багато хто сприймає як відступника, який повів людей в розкол", – сказав ігумен Іриней.