• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УПЦ Канади має намір у липні подати у відставку...

Предстоятель УПЦ Канади має намір у липні подати у відставку

17.06.2010, 17:39
Предстоятель УПЦ Канади має намір у липні подати у відставку - фото 1
Українська Православна Церква Канади (Константинопольський Патріархат) готується до виборів митрополита.

exklusiv.gifMytropolyt-Stinka.jpgКАНАДА – Українська Православна Церква Канади (Константинопольський Патріархат) готується до виборів митрополита. Чинний Глава цієї Церкви Архиєпископ Вінніпегу та Центральної єпархії Митрополит Іван Стінка вперше оголосив про намір залишити пост Предстоятеля УПЦ Канади і вийти на відпочинок ще 15 квітня під час засідання наради Консисторії. Тоді він пояснив, що таке рішення прийняв після довгих роздумів, молитов, а також з уваги на стан свого здоров'я. Публічне оголошення у цій справі Митрополит Іван має намір зробити на 22-му Звичайному Соборі УПЦ Канади, який відбудеться 12-18 липня 2010 року в Вінніпезі. Про це інформує офіційний сайт УПЦ Канади.

Еміратура Митрополита Івана Стінки починається 18 липня 2010 року.

Проведення виборів Глави УПЦ Канади регламентується Статутом УПЦ Канади (затвердженим 2008 року) та «Статтями угоди між Українською Православною Церквою Канади та Вселенською Патріархією Константинополя» у відповідності до встановлених норм і практик УПЦ Канади та Вселенського Патріархату.

За статутом Собор УПЦ Канади є вищим керівним органом цієї Церкви, однак його рішення дійсні лише після затвердження їх Константинопольським Патріархом. Черговий Собор збирається раз на п'ять років. Учасниками Собору є всі єпископи УПЦ Канади, члени Консисторії та Постійних Комітетів Консисторії, редактор офіційного церковного видання, представники Коллегії Святого Андрія, молодіжних церковних об’єднань, делегати парафій і місій УПЦ Канади.

16 квітня 2010 року Консисторія УПЦ Канади визначила вісім етапів процедури обрання митрополита. Рішення Собору стосовно обрання митрополита мають бути ратифіковані Синодом Константинопольського Патріархату

Українська Православна Церква Канади – найбільша Українська Православна Церква за межами України. Почала організовуватися наприкінці 19-го, початку 20-го століття. З 1990 року увійшла до складу Константинопольського Патріархату. Складається з трьох єпархій. 1989 року нараховувала 128 000 членів об’єднаних у 290 парафій, якими опікувалися 99 кліриків.

Біографія Митрополита Івана (Стінки): Народився 14 січня 1935 року в Б’юканан, провінції Саск. 1969 р. вступив на богословські студії Колегії Св. Андрея в Вінніпезі. Отримавши Ліценціят Богослов'я, продовжив навчання у Манітобському університеті. 18 серпня 1973 року отримав свячення. Навчався у Саскачеванському університеті, який закінчив у 1976 році зі ступенем бакалавра. На Надзвичайному Соборі 27 листопада 1983 р. був висвячений в сан єпископа з титулом "Єпископ Саскатуну і Вікарій Середньої Єпархії. На 17-му Соборі УПЦК, який відбувся в 1985 році, єпископа Івана призначили до Едмонтону і Західної Єпархії УПЦК. У 1990 році на 18-му Соборі УПЦК отримав сан Архиєпископа з титулом Архиєпископ Едмонтону і Західної Єпархії. У січні 2005 року Архиєпископ Іван став діючим Першоєрархом УПЦК. На 21-му Соборі УПЦК, який відбувся в липні 2005 року у Вінніпезі, був обраний Митрополитом Української Православної Церкви в Канаді. Синод Вселенської Патріархії ратифікував цей вибір 20 листопада 2005 року.