• Головна
  • Новини
  • В Одесі відбулося засідання Архиєрейського Синоду Руської Істинно-Православної Церкви...

В Одесі відбулося засідання Архиєрейського Синоду Руської Істинно-Православної Церкви

30.06.2011, 13:18
В Одесі відбулося засідання Архиєрейського Синоду Руської Істинно-Православної Церкви - фото 1
Члени Синоду наголосили, що "головне завдання, що стоїть перед РІПЦ, – це не створення альтернативних структур і не змагання з МП та іншими групами за чисельність, а збереження спадщини і традицій Істинно-Православної Церкви.

Catacombna-cerkva.jpg20-23 червня в Одесі в кафедральному соборі св. прав. Іоанна Кронштадтського відбулося чергове засідання Архиєрейського Синоду Руської Істинно-Православної Церкви (РІПС), що веде свою історію з кінця 1920-х років, коли частина єпископів і духовенства Руської Церкви відмовилася приймати Декларацію митрополита Сергія (Страгородського) про співпрацю з комуністичним режимом в СРСР.
 
У роботі Синоду взяли участь Голова Синоду архиєпископ Тихон Омський і Сибірський, заступник Голови Синоду архиєпископ Веніамін Чорноморський і Кубанський, єпископ Гермоген Чернігівський і Гомельський, єпископ Саватій Винницький. Єпископ Стефан Трентонскій і Північно-Американський не зміг приїхати на засідання Синоду в Одесу, тому надіслав свою думку з обговорюваних питань в письмовому вигляді, повідомляє сайт РІПЦ.
 
Архиєрейський Синод прийняв рішення зарахувати до Собору Свв. Отців-Сповідників Катакомбної Церкви новий сонм сповідників і благословив продовжувати збір матеріалів про Святих новомучеників і катакомбних сповідників для подальшого розгляду Синодом і зарахування до Собору Свв. Отців-Сповідників Катакомбної Церкви.
 
Обговоривши питання сучасного стану Православної Церкви, члени Синоду наголосили, що "головне завдання, що стоїть перед РІПЦ, – це не створення альтернативних структур і не змагання з МП та іншими групами за чисельність, а збереження спадщини і традицій Істинно-Православної Церкви і вірність Істині Христової і святоотцівському православному віровченню, не пошкодженому сучасними єресями екуменізму, сергіанства і др."

За словами членів Синоду, в РІПЦ пред'являються строгі канонічні вимоги до кожного клірику, який звертається до Істинно-Православної Церкви, оскільки наріжним каменем справжнього пастирського служіння в Церкві Христовій має бути не кількість, а якість.
 
Крім питань становища Православ'я в Росії, були розглянуті питання сучасного стану Православ'я в Греції, Сербії та інших країнах. Було прочитано лист афонських ченців-зілотов, що перебувають під омофором РІПЦ, а також розглянуто офіційний лист Синоду ІСЦ Греції під головуванням Архиєпископа Калинника Афінського і всієї Еллади до Синоду РІПЦ з приводу результатів зустрічі, що відбулася між Синодальною комісією РІПЦ і ІПЦГ в лютому 2011 р. в Одесі. Судячи з листа, грецька сторона задоволена ходом переговорів про вступ в євхаристійне спілкування Істинно-Православної Церкви Греції і Руської Істинно-Православної Церкви і бажає продовжити переговори.
 
Обговоривши це питання, Синод РІПЦ постановив продовжити переговори з Істинно-Православною Церквою Греції та запропонувати Синоду ІСЦ Греції свій список питань, який є у Синоду РІПЦ до Грецькому Синоду.
 
Архиєрейський Синод РІПЦ констатував, що з відходом єпископату офіційної Сербської Церкви від Православ'я в сергіанство і екуменізм і втратою, в результаті цього, істинної Сербської Церквою свого законного канонічного єпископату, Помісна Сербська Церква не втратила свою автокефалію. З метою можливого надання допомоги Сербській ІСЦ у відновленні канонічного її улаштування Архиєрейським Синодом РІПЦ запропоновано обговорити це питання зі Священним Синодом ІСЦ Греції, під тимчасовим адміністративним управлінням якого перебуває Сербська ІСЦ.
 
Окремо на Синоді були розглянуті прохання про приєднання до РІПЦ кліриків з інших юрисдикцій. Зокрема, задоволено прохання настоятеля храму Володимирської  ікони Божої Матері в Буенос-Айресі (Аргентина) і керівника Свято-Володимирської православної місії в Аргентині єрея Силуана Діньяка, який просив про прийняття його з РПАЦ в РІПЦ. Вислухавши єрея Силуана, Архиєрейський Синод постановив прийняти його і очолюваний ним прихід і місію в Аргентині під омофор РІПЦ з наданням приходу в м. Буенос-Айрес тимчасового статусу ставропігії з безпосереднім підпорядкуванням Голові Синоду РІПЦ.
 
Крім того, Синод розглянув прохання про прийняття під омофор РІПЦ низки кліриків та очолюваних ними православних парафій і місій на Філіппінах, в Гватемалі і Чилі.
 
Також було розглянуто прохання про прийняття з Московського Патріархату в РІПЦ єромонаха Стратоніка (Свищева), який окормляє громаду в Білгородській області. За рішенням Синоду єром. Стратонік був прийнятий в лоно РІПЦ через хіротесію з дорученням окормлять громади РІПЦ в Бєлгородській області та в Дівєєво.
 
В ході роботи Архиєрейського Синоду були вислухані доповіді правлячих архиєреїв про стан справ в їхніх єпархіях. Зокрема, вікарій Одесько-Харківської єпархії єпископ Саватій Вінницький доповів Синоду про стан справ в парафіях цієї єпархії. За його словами, у м. Вінниці прихід при храмі «Всіх скорботних радість» постійно зростає. Крім вінницького приходу він окормляє відкриті громади в Луганській області та катакомбні громади в Донецькій обл., ув'язнених у в'язниці м. Вінниця. Він також  торкнувся стану справ у парафіях РІПЦ в Одеській, Луганській, Київській, Житомирській, Херсонській, Хмельницькій та інших областях України та в Криму. Окремо торкнувся справ в катакомбних громадах РІПЦ на Донбасі, в Харківській і Сумській областях. Крім того, єпископ Саватій повідомив, що в Закарпатті з чоловічого скиту Московського Патріархату він прийняв в лоно РІПЦ кілька ченців, а також громади мирян у Хмельницькій області та в Маріуполі.
 
Синод благословив проведення Співочого з'їзду РІПЦ в Харкові з 1 по 7 серпня 2011 року, а також розглянув інші питання.