• Головна
  • Новини
  • Московська митрополія відмовилася від участі в надзвичайному Архиєрейському Соборі Старообрядницької Церкви...

Московська митрополія відмовилася від участі в надзвичайному Архиєрейському Соборі Старообрядницької Церкви

19.11.2010, 16:18
Московська митрополія відмовилася від участі в надзвичайному Архиєрейському Соборі Старообрядницької Церкви - фото 1
В селі Біла Криниця, Чернівецької області 18 листопада відкрився Всесвітній Архиєрейський Собор Старообрядницької Церкви.

Kornuly.jpgУ селі Біла Криниця, Чернівецької області 18 листопада відкрився Всесвітній Архиєрейський Собор Старообрядницької Церкви, на якому передбачалося "знайти однодумність" і "подолати штучний поділ" між двома найбільшими старообрядницькими митрополіями світу — Білокриницькою (центр якої знаходиться в румунському місті Браїла) та Московською.

Проте Московська митрополія РПСЦ відповіла відмовою. На відозву Білокриницького митрополита Леонтія до московських єрархів взяти участь у Соборі відповів Московський митрополит Корнилій.

У листі, як інформує «Релігія в Україні», митрополит Корнилій пише, що "прибути 18 листопада на надзвичайний Архиєрейський Собор в с. Біла Криниця неможливо ... оскільки всі архиєреї Московської митрополії відбули з нашого Освяченого Собору в свої єпархії, і деякі з них не готові вирушати в нову поїздку".

Крім того, московський єрарх вважає, що благословляти московського митрополита на участь у Соборі з боку білокриницької митрополита некоректно, "тому що наша митрополича гідність однакова".

Також, як йдеться у листі, в митрополита Корнилія викликало подив спілкування білокриницького єпископату "з роздорниками, засудженими нашим Святим Собором». «… і ми з ними зустрічатися не маємо наміру", — додав єрарх РПСЦ.

Митрополит Корнилій вважає, що обговорювати "всі назрілі проблеми, які стосуються спільної Христової Церкви", треба на Соборах Церкви, а не на Архиєрейських Соборах.

Для найбільш повного і всебічного розгляду наявних питань митрополит Корнилій запропонував відновити роботу комісій з підготовки спільного Собору в Білій Криниці.

Зі свого боку, відповідаючи митрополиту Московському, митрополит Білокриницький Леонтій зауважив, що коли митрополит Корнилій не приїде на Архиєрейський Собор 18 листопада, «надалі буде складніше скликати всіх архиєреїв".

Московська митрополія РПСЦ на останній лист митрополита Леонтія не відповіла.