• Головна
  • Новини
  • Синод ПЦУ дозволив священикам проводити Богослужінння без мирян...

Синод ПЦУ дозволив священикам проводити Богослужінння без мирян

25.03.2020, 09:36
Синод ПЦУ дозволив священикам проводити Богослужінння без мирян - фото 1
Священний Синод ПЦУ, який відбувся 24 березня, дозволив проведення Богослужінь у храмах лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян.

Священний Синод ПЦУ, який відбувся 24 березня, дозволив проведення Богослужінь у храмах лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян.

Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Під час проведення таких Богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку, зазначають учасники Синоду.

«Наполягати перед державною владою та органами місцевого самоврядування на тому, що Богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції». У разі запровадження спеціальних дозволів на пересування наполягати на наданні таких дозволів священнослужителям та церковнослужителям для виконання ними своїх релігійних обов’язків», - йдеться в ухвалі Синоду.

Священний Синод ПЦУ рекомендує мирянам організувати в своїх оселях молитовний куточок з іконами, Священним Писанням (Біблією), молитовним світильником (лампадою) або свічкою, молитовником, приділяти більшу увагу особистій молитві ранком, ввечері та протягом дня, читанню духовно-повчальних книг, настанов та проповідей (в тому числі розміщених на сторінках у мережі).

«На прохання віруючих священик відвідує їх вдома для духовних бесід, Сповіді та Причастя, вживаючи належні заходи.

Сповідь і Причастя для хворих віруючих в лікарні здійснюються відповідно до правил лікарні. У разі заборони особистого спілкування священик може провести духовну розмову та помолитися за здоров’я хворого, використовуючи засоби зв’язку, покладаючи надію на милосердя Боже.

При звершенні в оселях Таїнств Сповіді та Причастя слід додержуватися наступних заходів: при вході священик має використовувати одноразове взуття (бахіли) та санітарну маску, мити руки з милом і водою, використовувати дезінфікуючий засіб. Требник, епітрахіль, хрест і літургійний набір для Причастя хворих слід підтримувати у санітарній чистості.

Священнослужителі та церковнослужителі, які виявляють симптоми коронавірусної хвороби (COVID-19) або вступають в контакт з людиною, у якої діагностовано ураження коронавірусом, повідомляють про це своє духовне керівництво (настоятеля, благочинного, єпархіального архиєрея), а також органи охорони здоров’я і слідують встановленим процедурам (самоізоляція, карантин, тощо)», - наголошують учасники Синоду ПЦУ.