• Головна
  • Новини
  • Синод ПЦУ зупинив діяльність владики Філарета як члена Синоду та заборонив йому звершувати будь-які хіротонії...

Синод ПЦУ зупинив діяльність владики Філарета як члена Синоду та заборонив йому звершувати будь-які хіротонії

05.02.2020, 09:35
Синод ПЦУ зупинив діяльність  владики  Філарета як члена  Синоду та заборонив йому звершувати будь-які хіротонії - фото 1
У Конгрегаційній залі Київської православної богословської академії під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 4 лютого 2020 року відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

У Конгрегаційній залі Київської православної богословської академії під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 4 лютого 2020 року відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

У засіданні взяли участь усі члени Синоду, окрім Почесного Патріарха Філарета, відсутнього без поважної причини, повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Розглянувши теперішню діяльність Почесного Патріарха Філарета та беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською Православною Церквою, Священний Синод вкотре констатував, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією.

Враховуючи відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного Синоду попри письмове запрошення, було вирішено зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду.

Синод констатував, що Почесному Патріарху Філарету, як архиєрею на спокої, канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило Другого Вселенського собору).

Почесному Патріарху Філарету і його оточенню було вирішено нагадати про заклик Архиєрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.