• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Климент оголосив голодування у зв'язку «з бездіяльністю влади України щодо захисту ПЦУ в Криму»...

Архиєпископ Климент оголосив голодування у зв'язку «з бездіяльністю влади України щодо захисту ПЦУ в Криму»

10.12.2019, 11:23
Щодня з 9.00 до 16.00 він пікетуватиме Кабмін.

Архиєпископ Сімферопольський і Кримський Климент оголосив голодування у зв'язку з бездіяльністю Уряду України щодо підтримки та захисту прав віруючих української Церкви в Криму.

Щодня з 9.00 до 16.00 він пікетуватиме Кабмін.

Владика вимагає зустрічі з Прем'єром Гончаруком та вирішення питань віруючих української Церкви в Криму. Про це йдеться у повідмоленні на Facebook.

<

Архиєпископ вимагає від Кабінету міністрів України забезпечити права релігійної свободи українців в Криму. Голодування триватиме, "поки Кабінет міністрів своїми рішеннями не забезпечить збереження церковного майна, а це не тільки приміщення, але і ікони".

"Вимога: зустріч з прем'єр-міністром України, визначення терміну, коли питання, які протягом п'яти років ставилися перед Кабінетом міністрів, будуть вирішені. До цього часу я не припиню голодування. Якщо вони зроблять це протягом тижня – добре. Якщо ні, то з Києва мене вивезуть або в труні, або з постановою Кабміну я поїду в Крим", - заявив Климент.

Під час оголошення голодування до архиєпископа Климента ніхто з представників української влади не вийшов. Публічних коментарів прем'єр-міністра України Олексія Гончарука з цього приводу також поки немає, повідомляє сайт "Крим.Реалії".

Як РІСУ вже інформувала, єпископ ПЦУ в Криму Климент (Кущ) постійно б’є в тривогу, що окупанти у Криму намагаються знищити Українську Православну Церкву – єдиний осередок українства, що зберігся з 2014 року. Він неодноразово закликав нову владу  продовжити курс на утвердження України, бо за незалежність заплатили дуже велику ціну.

Напади на Православну Церкву України на окупованому півострові – це удар не лише по релігійній свободs, наголошує архиєпископ Кримської єпархії Православної Церкви України Климент. Про це він неодноразово давав інтерв’ю різним ЗМІ, зокрема і  "Голосу Америки". 

Він заявляє, що це удар по жителях півострова, які ідентифікують себе як українці. Климент заявляє, що не припинить своєї діяльності – навіть попри знищення Церкви, виселення з приміщення і реальну загрозу арешту. Каже, що готовий служити навіть на вулиці, якщо доведеться.

Люди приходять до церкви, страху немає. Страх був спершу в 2014–2015 роках, тоді була невизначеність, люди не знали, що робити, як, куди їхати чи залишатись у Криму. Зараз, слава Богу, ситуація з 2015 року була відносно спокійна, люди приходять, моляться, на великі свята до трьох тисяч людей приходить під час святкових богослужінь, – розповів Климент.

Архиєпископ також зазначив, що до церкви ходять навіть багато російськомовних, які приїхали на окупований півострів з Росії. 

"Їм подобається той спокій, який царює в церкві, бо ми не займаємось політикою, ми ні за кого не агітуємо, ми молимось Богу," – пояснив він.

Климент наголошує, що «нова влада повинна зрозуміти, владою у якій країні вона є». Священнослужитель наголошує – українці мають велике коріння і страшну історію. За незалежність заплатили і зараз платимо дуже велику ціну – тому нехтувати цим не можна.

«Нова влада повинна, по-перше, зберегти, те що було зроблено і збережено, починаючи з 2014 року. Потім, якщо у нової влади є якісь претензії до старої влади, – потрібно не критикувати, не знищувати, а виправити і продовжити курс на утвердження держави Україна як держави, яку б поважали і цінували у всьому світі,– додав архиєпископ.

Нагадаємо, підконтрольна Кремлю влада Криму наполягає на припиненні будь-яких договорів з Кримською єпархією Православної Церкви України.

Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП.

Так званий арбітражний суд в окупованому Криму 8 червня частково задовольнив позов "міністерства майнових і земельних відносин" Криму, прийнявши рішення розірвати договір оренди приміщень за адресою Севастопольська, 17 в Сімферополі. До окупації договір оренди цих приміщень був укладений Фондом майна АРК з кримської єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП). «Суддя» В.Н. Шкуро зобов'язав церкву повернути приміщення діючого кафедрального собору Володимира та Ольги «міністерству майнових і земельних відносин» Криму і стягнути в дохід федерального бюджету РФ 12 000 рублів державного мита.

24 липня 2019 архиєпископ Климент заявив, що собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги Православної церкви України розгромлений, з храму вкрадені всі церковні речі Кримського єпархіального управління.

Управління Кримської єпархії Православної Церкви України оскаржило рішення російського Арбітражного суду Криму за позовом Мінмайна Криму про розірвання договору оренди приміщень кафедрального собору Володимира та Ольги в Сімферополі.

29 серпня повідомлялося, що понад 50 відсотків прихожан ПЦУ в Криму надіслали звернення до Комітету з прав людини ООН щодо «захоплення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі».

24 вересня цього року в управлінні російського Міністерства юстиції Криму втретє відмовили в реєстрації українського православного приходу на анексованому Росією півострові.

Пізніше стало відомо, що землю під кафедральним собором Кримської єпархії ПЦУ окупаційна влада передала Римо-Католицькій Церкві.

Приміщення кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги у кримському Сімферополі обікрали, повідомив 7 грудня у коментарі Крим.Реалії архиєпископ ПЦУ Климент (Кущ).