• Головна
  • Новини
  • ПЦУ, на відміну від УПЦ МП, звільнилася від рабської психології перебування під Росією, - митрополит ПЦУ...

ПЦУ, на відміну від УПЦ МП, звільнилася від рабської психології перебування під Росією, - митрополит ПЦУ

23.11.2019, 10:48
ПЦУ, на відміну від УПЦ МП, звільнилася від рабської психології перебування під Росією, - митрополит ПЦУ - фото 1
Про це заявив в інтерв’ю Українському радіо Митрополит Олександр (Драбинко). відповідаючи на запитання: Чому в Україні досі не всі сприймають автокефалію?

Про це заявив в інтерв’ю Українському радіо  Митрополит Олександр (Драбинко). відповідаючи на запитання: Чому в Україні досі не всі сприймають автокефалію?

"На жаль, ми маємо певною мірою рабську психологію, яка була випрацювана у нас за 300 років перебування в Російській імперії в церковному плані, і ще за 70 років вавілонського полону радянської імперії. У нас серед віруючих і духовенства є якесь благоговіння. У віруючих – перед священником: як батюшка скаже, так і має бути. Немає власного євангельського підходу до канонічного осмислення процесів, які відбуваються у нашому житті. У єпископату – страх перед Священним Синодом, що їх переведуть з кафедри або позбавлять місця, у священників – перед єпископом…

Я просто сподіваюся, що ця рабська психологія вже відсутня у Православній Церкві України. І на мою думку, так мають чинити і ті, хто перебуває під московським патріархатом. Україна є прикладом у політичному плані, коли архистратиг Михаїл підіймає над Києвом меч гідності і свободи, звільняючи нас від пут тоталітаризму. Так само, я сподіваюся, буде і з церковним життям.

На сьогодні ми маємо повноцінну автокефалію, ми абсолютно ні в чому не залежні від Константинополя, ми абсолютно рівноправна Церква-сестра, як і Константинопольська", - відповів митрополит і додав, що жодним чином не шкодує про те, що приєднався до Автокефальної Української Церкви:

"Я ні хвилини не шкодував про те, що власне було лейтмотивом усього мого свідомого церковного життя в Українській Православній Церкві".

Олександр_(Драбинко).jpg