• Головна
  • Новини
  • Предстоятель ПЦУ отримав у США «Премію Афінагора з прав людини»...

Предстоятель ПЦУ отримав у США «Премію Афінагора з прав людини»

20.10.2019, 12:30
Предстоятель ПЦУ отримав у США «Премію Афінагора з прав людини» - фото 1
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який перебуває з візитом у США, 19 жовтня в Нью-Йорку отримав нагороду – «Премію Афінагора з прав людини».

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який перебуває з візитом у США, 19 жовтня в Нью-Йорку отримав нагороду – «Премію Афінагора з прав людини».

нагорода.jpg

«З почуттям щирої вдячності прийняв сьогодні в Нью-Йорку Athenagoras Human Rights Award. Прийняв її не як нагороду для мене особисто, а як відзнаку успіху праці тисяч і навіть мільйонів українських православних вірних на Батьківщині та в діаспорі. Бо Помісна Українська Православна Церква, 15-та у Диптиху Церков-Сестер, наймолодша за часом всеправославного проголошення, але давня і славна за своєю історією, є плодом праці, подвигу, молитов і боротьби багатьох поколінь нашого побожного народу, сотень ієрархів, багатьох тисяч священників та мільйонів вірних.

Для мене велика честь прийняти нагороду, яка носить ім’я Патріарха Афінагора – видатного церковного і суспільного діяча ХХ століття, який був справжнім служителем єдності та канонічного порядку Вселенського Православ’я...

Вірю, що настане день, коли всі без виключення Помісні Церкви послідують канонічному рішенню Вселенського Патріархату і визнають нашу Помісну Православну Церкву України рівноправною Церквою-Сестрою. Вірю, що у Константинополі – Новому Римі – відбудеться Всеправославний Собор, як його задумував і для якого багато попрацював Патріарх Афінагор. Вірю, що започаткована Святим і Великим Собором Православної Церкви на Криті справа буде продовжена і такі Собори стануть невід’ємною частиною церковного життя», - написав Предстотяель ПЦУ», - написав очільник ПЦУ Facebook.

візит_в_США.jpg

Доламо, що 18 жовтня Митрополит Епіфанійзустрівся у США з  Володимиром Єльченком, Постійним представником України при ООН, та Олексієм Голубовим, Генеральним консулом України в Нью-Йорку. Українські дипломати привітали Православну Церкву України з рішенням Собору ієрархів Елладської Церкви про визнання автокефалії ПЦУ. Під час зустрічі обговорили виклики, які стоять перед Українською Церквою, зокрема спроби втручання Росії в процес становлення нашої Церкви. Українські дипломати запевнили, що надаватимуть всебічне сприяння ініціативам Православної Церкви України на міжнародному рівні. 

Прес-служба Київської  Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ) на офіційному сайті повідомляє також про зустріч Митрополита Епіфанія у США з представниками Альянсу цивілізацій ООН – міжнародної організації, яка вже 15 років займається налагодженням міжнаціонального , міжкультурного та міжрелігійного діалогу. Під час зустрічі сторони обговорили релігійну ситуацію в Україні, зокрема утиски, яких зазнають громади ПЦУ на тимчасово окупованих територіях.

img-4382.jpg

«На окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також в Криму, зберігається складна ситуація з громадами ПЦУ, які діють підпільно або напівпідпільно під загрозою фізичної розправи чи навіть смерті. Ми порушуємо це питання на державному та міждержавному рівнях, бо право вільного вибору віросповідання є базовою свободою людей по всьому світу». – Зазначив Предстоятель ПЦУ і додав, що пан Моратіно запевнив у наданні підтримки з боку Альянсу цивілізацій ООН, в тому числі консультування та сприяння в організації переговорних процесів на дипломатичному рівні, а також щодо ініціювання обговорень питань свободи віросповідання на тимчасово окупованих територіях України на заходах, організованих Альянсом, із залученням української сторони.

Митрополит Епіфаній в рамках візиту до Сполучених Штатів Америки  поспілкувався з американськими журналістами Fox News.

Довідка: Нагороду Афінагора за права людини заснувала в 1986 році Національна рада ордена Святого Андрія в Америці. Її вручають щорічно людині або організації, яка підтверджує свою дієвість, цілеспрямованість і відданість справі, турботі про права і релігійну свободу всіх людей. Нагорода названа на честь одного з великих церковних діячів ХХ століття, Патріарха Константинопольського Афінагора I.