На Вінниччині громади ПЦУ розпочали патріотичний флешмоб

16.08.2019, 15:05
На Вінниччині громади ПЦУ розпочали патріотичний флешмоб - фото 1
«Встанови державний прапор біля свого храму» – такий челендж започаткували на Вінниччині в місцевій єпархії ПЦУ. Першими були парафіяни Вінницького Спасо-Преображенського собору та митрополит Вінницький і Барський Симеон.

«Встанови державний прапор біля свого храму» – такий челендж започаткували на Вінниччині в місцевій єпархії ПЦУ. Першими були парафіяни Вінницького Спасо-Преображенського собору та митрополит Вінницький і Барський Симеон, — повідомляє власкор РІСУ.

Підняття прапора

У неділю, 11 серпня, після Божественної Літургії миряни вийшли з храму. Наймолодшим прихожанам дали прапор. Діти взяли стяг з усіх сторін. Пронесли його від храму до флагштоку. Настоятель церкви отець Софроній прочитав молитву на освячення прапора. Після того місцевий житель, учасник АТО та прихожанин церкви, підняв його на стяготримач. Все дійство відбувалося під спів гімну України. Діти були одягнені в національне вбрання.  Згодом місцеві парафіяни на місці події записали відео-звернення, у якому передали такий челендж іншим громадам.

«Традиція встановлювати державні прапори є у багатьох християнських народах, - зазначив отець Софроній. - Наша релігійна громада Свято-Миколаївського храму села Пеньківка за прикладом Вінницького Свято-Преображенського собору також встановили державний стяг на території свого храму. Цим хочемо засвідчити, що ми є Православна Церква України. В цьому храмі вчать людей любити Бога, любити свою Батьківщину, ну і, звісно, любити ближнього свого».

«Ми отримали цей флешмоб від митрополита Симеона і передаємо його наступним громадам Православної Церкви України», - додав отець Софроній.

Як РІСУ писала, у середині липня, з нагоди 1031-ї річниці Хрещення Київської Русі та святкування Дня Хрещення Русі-України, у соборі був відправлений подячний молебень та освячені два прапори: України та прапор Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. Стяги були урочисто підняті на флагштоках поруч із будівлею Преображенського собору.

«Ці прапори вказують на те, що Спасо-Преображенський кафедральний собор є центром Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України, та храмом, в якому вірян навчають любити Бога і ближнього свого, прагнути Царства Божого і в той же час шанувати земну Вітчизну – Україну, — зазначив під час церемонії підняття митрополит Вінницький і Барський Симеон. - Загалом традиція встановлювати прапори біля храмів чи безпосередньо на церковних будівлях є поширеною у багатьох православних країнах. Державні прапори можна побачити буквально на усіх храмах Греції, на храмах Румунії, в церквах і монастирях Болгарії, Сербії та Грузії. Цілком природно, що духовне виховання в цих країнах поєднане з вихованням патріотизму. Апостол Іоанн Богослов у одному зі своїх послань писав: «Хто не любить свого брата, якого бачить, то як може він любити Бога, Якого не бачить?» За аналогією про християн можна сказати наступне: «Хто не любить свою земну Вітчизну, в якій живе нині, то як може він любити свою духовну Вітчизну, Небесний Єрусалим, якого не бачить, але каже, що прагне у ньому жити?».

Такий флешмоб митрополит передав усім церквам Вінниччини. Першими підхопила громада села Пеньківка Літинського району Вінницької області. Днями вони також біля місцевого Миколаївського храму встановили прапор України.

Підняття прапорів у Вінниці