• Головна
  • Новини
  • 30-річчя відродження УАПЦ відзначать у Львові за участю Глави ПЦУ Митрополита Епіфанія...

30-річчя відродження УАПЦ відзначать у Львові за участю Глави ПЦУ Митрополита Епіфанія

07.08.2019, 10:13
30-річчя відродження УАПЦ відзначать у Львові за участю Глави ПЦУ Митрополита Епіфанія - фото 1
Упродовж 16-18 серпня у Львові відзначатимуть 30-річчя відродження УАПЦ. На урочистості прибуде Митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній та близько 35 єпископів із усіх єпархій України.

Упродовж 16-18 серпня у Львові відзначатимуть 30-річчя відродження УАПЦ. На урочистості прибуде Митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній та близько 35 єпископів із усіх єпархій України, повідомляє Дивись.infо.

30-річчя_УАПЦ.jpg

«Це справді велика подія для мене і для нашого міста. Деякі єпископи, яких я не запросив, звернулися до мене, що хочуть бути. Я був би радий прийняти всіх єпископів, а їх є 67, але це неможливо. Це велика подія, вперше стільки архиєреїв з’їдеться до Львова. Будуть миряни з кожного деканату Львівської області, а їх є 22. Лише з Мостиського району будуть 400 осіб, а з інших по 300-250. Також будуть автобуси з Тернополя, Івано-Франківська», – каже  Митрополит Львівський ПЦУ Макарій.

У 1989 році він був одним із шести єреїв, які першими поставили підпис «за» відновлення УАПЦ.

«Було близько 26 священників, але коли брали ручку підписувати, інші забирали цю ручку і казали цього не робити. Інші пошепки казали, що не потрібно підписувати, бо опинимося в Сибіру, або за гратами», – пригадує митрополит.

Він додає, що відродження УАПЦ було метою його життя. «Отримано Томос, святкуємо 30-ліття відродження УАПЦ — це була моя ціль. Не ціль підвищення у сані, але ціль мого життя було вивести Українську Церкву на рівень Вселенського Православ’я», – каже митрополит Макарій.

«30 років тому ми ще були дітьми, моє покоління. І ми жили емоціями наших батьків, нашого старшого покоління. Переживши ці 30 років, ми є дітьми нашої рідної Церкви. Ми живемо цією Церквою, ми живемо тими подіями», – додає голова Львівського Ставропігійного братства св.апостола Андрія Первозванного диякон Юрій Федів. 

Він також презентував програму урочистостей, присвячених ІІІ відродженню УАПЦ. Так, святкові урочистості розпочнуться 16 серпня із фотовиставки тематичних раритетних світлин періоду III відновлення УАПЦ біля Львівської міської ради.

 «Це будуть світлини, як Петропавлівська церква збирала підписи про вихід з Російської Православної Церкви. Це живі світлини священників і мирян, які стояли біля витоків церкви», розповідає Юрій Федів.

17 серпня заходи розпочнуться презентацією книгозбірні Патріарха Димитрія, отця Володимира Яреми, яку його родина передає до бібліотеки ім. Стефаника. Це понад 8 тисяч примірників. Серед них є багато раритетних стародруків. Також готуємо фотовиставку, де представлено перших 3 роки життя Церкви», -розповідає Юрій Федів.

О 13.00 в Національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької розпочнеться урочиста академія, на якій буде присутній Митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній. Також в неділю, о 9.00, Святкова Літургія, яку очолить Глава ПЦУ, буде відслужена у Свято-Володимирському храмі ПЦУ у Винниках.

 «Храм вибраний не випадково, адже є найбільшою культовою спорудою нашої старої Церкви, яка може помістити найбільше духовенства. Буде пряма трансляція цієї Літургії на всю Україну по суспільному мовленню. Очолить Літургію Блаженніший Епіфаній», – розповідає диякон.

Також буде відправлена панахида на могилах Патріярха Димитрія та борців за волю України, всенічна відправа у Петро-Павлівській церкві, яка стала центром ІІІ відродження УАПЦ.

«Всі заходи відбуватимуться під егідою і омофором Блаженнішого Митрополита Епіфанія», – наголошує Юрій Федів.

«Це підкреслює, що святкує вся Українська Помісна Православна Церква, в цілості, яка успадкувала Автокефальну Церкву і Київський Патріархат. Треба показати світові і українському народу, що ми не просто отримали Томос для новоствореної Церкви, а історичної», – додає Митрополит Макарій.

Нагадаємо, 19 серпня 1989 року прот. Володимир Ярема (з 1993 року — Патріарх УАПЦ Димитрій) проголосив у Петро-Павлівській церкві у Львові ІІІ відродження УАПЦ, тобто відхід парафії від Московської Патріархії та початок формування церковної структури УАПЦ. Парафія повідомила цю інформацію телеграмою Вселенській та Московській Патріархії, а також Предстоятелю УАПЦ у діаспорі Митрополиту Мстиславу Скрипнику. УАПЦ припинила існування після об’єднавчого Собору українських православних Церков 15 грудня 2018 року, під час якого учасники Собору обрали єдиного предстоятеля ПЦУ — Митрополита Епіфанія.