• Головна
  • Новини
  • Філарет розбудовує не Київський Патріархат, а свій іменний проект, - Горєвой...

Філарет розбудовує не Київський Патріархат, а свій іменний проект, - Горєвой

30.07.2019, 15:36
Філарет розбудовує не Київський Патріархат, а свій іменний проект, - Горєвой - фото 1
Відомий релігієзнавець Дмитро Горєвой назвав дві причини, які гальмують процес визнання ПЦУ іншими Церквами: потужна пропаганда Московського Патріархату та конфлікт з Почесним Патріархом Філаретом.

Відомий релігієзнавець Дмитро Горєвой назвав дві причини, які гальмують процес визнання ПЦУ іншими Церквами: потужна пропаганда Московського Патріархату та конфлікт з Почесним Патріархом Філаретом.

Про це експерт розповів у інтерв’ю виданню Дивись.info.

На думку Горєвого, Москва задіює усі можливі засоби, щоби якомога надовше відтягнути процес визнання ПЦУ.

«Вони їздять по Помісних Церквах, залучають як свої церковні, так державні ресурси, а також громадські організації на кшталт «Імператорського православного палестинського товариства», яке начебто за формулою є громадською організацією, але складається з колишніх працівників ФСБ. Вони дуже багато ресурсів вкладають у цю тематику», - зазначив він.

«Друга причина – знову ж таки конфлікт з Філаретом, тому що інші Церкви бачать, що ПЦУ перебуває у турбулентному стані, коли є законний Предстоятель, але один із єрархів, найстарший за хіротонією, висуває свої вимоги і хоче бути Предстоятелем Церкви. Це також негативно впливає на імідж ПЦУ за кордоном», - додав релігієзнавець. 

Дмитро Горєвой прогнозує, що Філарет на цьому не зупиниться і продовжить розбудовувати свою «іменну Церкву».

«Він надалі буде розбудовувати свою Церкву, я б навіть сказав – свій іменний проект. Це зараз навіть не можна назвати Київським Патріархатом, бо КП – це була велика Помісна Церква зі своїм єпископатом, кліром. Те, що ми зараз бачимо у Філарета у Володимирівському соборі – це його іменна Церква. Київський Патріархат був дійсно ліквідований. Філарет буде надалі розвивати свою Церкву, але навряд чи вона матиме широку суспільну підтримку. Це буде такий собі маргінальний церковний проект. Таких церковних проектів є чимало в Україні, просто широка громадськість про це знає мало. На мою думку, така ж доля очікує і на Філарета», - наголосив експерт.