• Головна
  • Новини
  • Парафії ПЦУ у Німеччині хочуть залишится в УПЦ КП, щоб не йти у підпорядкування Константинополя...

Парафії ПЦУ у Німеччині хочуть залишится в УПЦ КП, щоб не йти у підпорядкування Константинополя

21.06.2019, 17:44
Парафії ПЦУ у Німеччині хочуть залишится в УПЦ КП, щоб не йти у підпорядкування Константинополя - фото 1

Парафії Православної церкви в Україні, які перебувають у Німеччині, хочуть залишатися у так званій Українській Православній Церкві Київського Патріархату, а не ставати частиною новоствореної Православної Церкви України. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» розповів священник ПЦУ Петро Боканов, який опікується парафіями в німецьких Мангаймі та Франкфурті-на-Майні

Парафії Православної Церкви в Україні, які перебувають у Німеччині, хочуть залишатися у так званій Українській Православній Церкві Київського Патріархату, а не ставати частиною новоствореної Православної Церкви України. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» розповів священник ПЦУ Петро Боканов, який опікується парафіями в німецьких Мангаймі та Франкфурті-на-Майні.

21_main.jpg

«Ми провели збори усіх п'яти парафій - і віряни проголосували за те, що ми залишаємося у підпорядкуванні Київського престолу, який зараз представляє ПЦУ», - розповів священник.

Справа в тому, що згідно із Томосом, який отримала Православна Церква України з рук Вселенського Патріарха Варфоломія, закордонні парафії «відтепер підкоряються (...) Вселенському престолу». Натомість німецькі парафії Української Церкви не поспішають виконувати умови Томосу. «Жодна парафія з нашого деканату не перейшла в підпорядкування безпосередньо Вселенському Патріархату - це Грецька митрополія - чи опосередковано через Українську Церкву в діаспорі, яка має центр в Америці», - сказав отець Петро.

Він пояснив, що такий перехід означав би розрив зв’язків з Україною, на що парафії піти не можуть. «Це означає, що ми припиняємо бути членами Православної Церкви України і стаємо, наприклад, членами православної Церкви Вселенського Патріархату - у Німеччині це Грецька православна митрополія. Ми перестаємо згадувати предстоятеля нашої Церкви у молитвах. Це також має значення, але головне, що ми в цілому губимо нашу пуповину. Ми - одне ціле з Україною. Тому до нас ідуть люди», - пояснив він.

За словами священнослужителя, у Німеччині немає жодної помісної церкви, яка віддала би своїх діаспорян у підпорядкування Константинополю. «Румунська Церква навіть має тут свою митрополію. Сербська Церква, Болгарська Церква - вони всі опікуються своїми вірянами за кордоном. І наші парафіяни бачать це, знають про це, тому, звісно, не розуміють, чим ми відрізняємося від православних інших помісних Церков, представлених у Німеччині», - сказав отець Петро.

Він повідомив, що тільки дві українські парафії з Німеччини перейшли до Вселенського Патріархату, але це були автономні парафії, які ніколи не перебували в німецькому деканаті. «Ми вважаємо, що маємо право на своє волевиявлення. Нас ніхто не може примусити перейти», - сказав він.

Почесний патріарх Філарет неодноразово заявляв, що вважає наданий Україні Томос про автокефалію таким, який не дає незалежності Українській церкві. Як сказав Філарет в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому», Томос Православної церкви України не такий, як у Румунської, Елладської, Сербської, Російської, Болгарської, Польської чи Албанської церкви. «Вони повністю незалежні від Матері-Церкви – Константинопольського Патріархату, а Православна Церква України від нього залежна», - вважає Філарет.