• Головна
  • Новини
  • Самовідхід Філарета може пришвидшити визнання ПЦУ у світі, – Андрій Юраш...

Самовідхід Філарета може пришвидшити визнання ПЦУ у світі, – Андрій Юраш

20.06.2019, 10:13
Свідомий самовідхід Патріарха Філарета від Помісної канонічної Церкви може пришвидшити процес визнання ПЦУ

Про перспективи та перешкоди щодо визнання ПЦУ у світі говорили 18 червня у студії "Інформаційного дня" на "5 каналі" з Андрієм Юрашем – директором департаменту у справах релігій Міністерства культури України.

"Ідеологія і філософія з боку Вселенського Патріархату: що навколо помісної Церкви, навколо особи Предстоятеля поступово будуть об’єднуватися й інші релігійні діячі, будуть приходити єпископи з Московського Патріархату і Церква буде зростати. А якщо є хай дуже локальне відмежування, ініційоване Патріархом Філаретом, – це на зовнішню арену, для інших Церков може стати свідченням того, що Церква є нестабільна. І так будуть подавати ідеологи московської канонічності", – застерігає експерт.

Втім, у ситуації є й інша сторона, яка не відповідає сподіванням РПЦ: "Фігура Патріарха Філарета для дуже багатьох релігійних діячів, у тому числі з-за кордону, була неприйнятною (зважаючи на його історію, на те, що він мав анафему, за ним було кілька десятиліть розриву зі світовою православною спільнотою – ціле покоління, може, навіть два покоління виросло в несприйнятті Філарета як канонічного єрарха). І в цих обставинах свідомий самовідхід Патріарха Філарета від помісної канонічної Церкви насправді може стати певним сигналом для інших Церков, що тут зібрані ті, хто повністю вкладається в помісній Церкві в межі того, що вони розуміють під канонічністю. І це навіть може пришвидшити процес визнання. Один із глав помісних православних Церков казав, що "до тих пір, поки Філарет буде в цій Церкві, я її не можу визнати". І тепер, як Святіший Патріарх відходить, у нього пропадає останній аргумент, щоби не визнавати помісну українську Церкву", – пояснив Андрій Юраш.