• Головна
  • Новини
  • Заяви Філарета викликають у вірян прикрість та неприйнятність, – архиєпископ Євстратій (Зоря)...

Заяви Філарета викликають у вірян прикрість та неприйнятність, – архиєпископ Євстратій (Зоря)

20.06.2019, 09:55
За його словами, парафіяни ПЦУ сприймають Філарета, "як духовного батька автокефалії"

В ексклюзивному інтерв'ю на "5 каналі" архиєпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря) розповів, як впливають церковні міжусобиці на парафіян.

"Після отримання Томосу було велике піднесення. Був рух із боку парафій Московського Патріархату доєднуватися до ПЦУ, а тут почалися звинувачення. І чути, що Томос неправильний, автокефалія неправильна, і правильне тільки те, що Філарет стверджує – для людей це в переважній більшості неприємно, неприйнятно та прикро", – прокоментував Зоря.

За його словами, парафіяни ПЦУ сприймають Філарета, "як духовного батька автокефалії".

"От уявіть собі, коли в сім'ї батько починає говорити якісь речі подібного характеру. З одного боку, батько залишається батьком, а з іншого, не можна не реагувати на неправду", – додав Зоря.

Нагадуємо, Філарет  заявив, що ПЦУ не є канонічною Церквою, оскільки вона не визнана жодною з Помісних Церков, крім Фанару. Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати на 20 червня помісний православний Собор Київського Патріархату, хоча статут Православної Церкви України такого права йому не дає. ПЦУ від імені Епіфанія застерегла Філарета від проведення Собору і попередила, що участь у ньому означатиме розкол Церкви.