• Головна
  • Новини
  • Почесний патріарх Філарет зробив скандальну заяву на адресу ПЦУ, її глави та всіх єпископів...

Почесний патріарх Філарет зробив скандальну заяву на адресу ПЦУ, її глави та всіх єпископів

19.06.2019, 12:00
Почесний патріарх Філарет зробив скандальну заяву на адресу ПЦУ, її глави та всіх єпископів - фото 1

Почесний патріарх Філарет зробив нову скандальну заяву на адресу глави Православної Церкви України Епіфанія і всіх єпископів ПЦУ. Він зазначив, що всі роки існування Київського патріархату був патріархом і залишається ним і зараз. Про це Філарет сказав в інтерв’ю Українському радіо.

Почесний патріарх Філарет зробив нову скандальну заяву на адресу глави Православної Церкви України Епіфанія і всіх єпископів ПЦУ. Він зазначив, що всі роки існування Київського патріархату був патріархом і залишається ним і зараз. Про це Філарет сказав в інтерв’ю Українському радіо, інформує Today.

Філарет.jpg

“Добре, якщо Вселенський патріарх зняв з мене анафему в 2018 році, зняв – вважає Філарет. – А до 2018 року я був під анафемою, чи ні? Якщо я був під анафемою, то це означає, що всі ці єпископи (ПЦУ, – ред.) недійсні. І Епіфаній не тільки не є митрополитом – він навіть не священник”, – заявив Філарет.

Він зазначив, що не визнавав свою анафему з самого початку, і, як він упевнений, її не визнав весь український народ. Саме ця впевненість допомогла йому висвятити для УПЦ КП велику кількість єпископів. Однак, на його думку, міркування про зняття з нього анафеми в 2018 році підривають впевненість у тому, що ці свячення були законні.

Філарет також заявив, що ПЦУ не є канонічною Церквою, оскільки вона не визнана жодною з Помісних Церков, крім Фанару.

“Не називайте ПЦУ канонічною Церквою, не стверджуйте неправду, – заявив Голова УПЦ КП кореспонденту Українського радіо. – Вона не визнана іншими Церквами канонічною, а визнана тільки одним Вселенським патріархом.Томос має за назвою, а за змістом вона не автокефальна. І канонічною Церквою ПЦУ не визнають 13 Помісних Церков”, – зазначив владика Філарет.

Нагадуємо, почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати на 20 червня помісний православний Собор Київського Патріархату, хоча статут Православної Церкви України такого права йому не дає. ПЦУ від імені Епіфанія застерегла Філарета від проведення Собору і попередила, що участь у ньому означатиме розкол Церкви.