• Головна
  • Новини
  • Хочемо, щоби ПЦУ керувалася соборно, а не одноосібно, - Митрополит Епіфаній про причину конфлікту з екс-предстоятелем УПЦ КП...

Хочемо, щоби ПЦУ керувалася соборно, а не одноосібно, - Митрополит Епіфаній про причину конфлікту з екс-предстоятелем УПЦ КП

15.06.2019, 07:06
Хочемо, щоби ПЦУ керувалася соборно, а не одноосібно, - Митрополит Епіфаній про причину конфлікту з екс-предстоятелем УПЦ КП - фото 1
Почесний Патріарх Філарет хоче бути єдиним бенефіціаром Православної Церкви України, заявив митрополит Епіфаній в ефірі Радіо НВ.

Почесний Патріарх Філарет хоче бути єдиним бенефіціаром Православної Церкви України, заявив митрополит Епіфаній в ефірі Радіо НВ.

«Після Об'єднавчого Собору і після отримання Томосу у нас відбулися певні розбіжності у майбутньому баченні розбудови єдиної Помісної Православної Церкви, щодо моделі керування церквою, яка об'єдналася», — повідомив митрополит Епіфаній.

За його словами, так званими акціонерами Томосу є не якась певна особа, а український народ.

«Але зараз ми бачимо, що одним єдиним бенефіціаром хоче бути одна певна постать (Філарет — ред.), певним одним акціонером. Але ми хочемо, щоб ця Церква в майбутньому керувалася соборно, а не одноосібно. […] На жаль, певні владні амбіції з боку почесного Патріарха Філарета хочуть зруйнувати всі столітні надії українського народу мати свою помісну Православну Церкву», — додав Предстотель Епіфаній.

Нагадаємо, почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет заявив, що не приймає Томос Вселенського Патріарха Варфоломія, оскільки до отримання не був ознайомлений з його змістом.

3 червня владика Філарет скликав екстрену нараду кліриків Київської єпархії ПЦУ. Згідно з даними ЗМІ, на нараді він анонсував проведення Помісного Собору, який відновить УПЦ КП.

«Київський патріархат існуватиме і далі законно… навіть коли я помру, виберуть нового патріарха», — заявив Філарет.

24 травня Священний синод ПЦУ висловив повну підтримку митрополиту Київському Епіфанію та відмовився підтримати вимоги почесного Патріарха Філарета щодо змін статуту Церкви.

За словами митрополита Епіфанія, ПЦУ і надалі буде виконувати умови Томосу.

14 травня владика Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський Патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним Патріархом.

Також Філарет не задоволений грецьким статутом ПЦУ та заявив про намір внести до нього зміни.

23 травня почесний Патрарх Філарет заявив, що не буде виконувати частину умов Томосу про автокефалію.