• Головна
  • Новини
  • Владика Філарет і далі видає документи Київського Патріархату...

Владика Філарет і далі видає документи Київського Патріархату

29.05.2019, 09:59
Владика Філарет і далі видає документи Київського Патріархату - фото 1
Почесний Патріарх ПЦУ Філарет продовжує випускати документи на бланках та з печаткою Київського патріархату. На цей раз він заборонив у священнослужінні протоєрея Олександра Трофимлюка ‒ ректора Київської Православної Богословської Академії,

Почесний Патріарх ПЦУ Філарет продовжує випускати документи на бланках та з печаткою Київського патріархату. На цей раз він заборонив у священнослужінні протоєрея Олександра Трофимлюка ‒ ректора Київської Православної Богословської Академії, повідомляє Церкваріум.

Формальною підставою слугувало «порушення присяги священника, зокрема: «… буду здійснювати служіння згідно… вказівками духовного керівництва … У справі мого служіння мати на думці не особисту користь, але справу Божу, благо своєї Української Православної Церкви Київського Патріархату»». Відповідний указ опубліковано на сайті колишньої УПЦ-КП.

 

Як зазначає видання, реальною підставою для цього указу став вихід парафії, яку очолює прот. Олександр Трофимлюк з Київської єпархії, очолюваної митрополитом Філаретом. Громада разом із священником на парафіяльних зборах ухвалила рішення про перехід під юрисдикцію безпосередньо Предстоятеля ‒ митрополита Епіфанія.

Сам священник не визнає правомочним указ владики Філарета, про що він написав у себе в Facebook:

1. Згідно з рішенням Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату 15 грудня 2018 р. під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про припинення діяльності релігійного об’єднання УПЦ КП шляхом об’єднання та приєднання до Православної Церкви України та після Об'єднавчого Помісного Собору 15 грудня 2018 року та постання Православної Церкви України об'єктивно не існує релігійного об'єднання під назвою «Українська Православна Церква Київського Патріархату».

2. Відповідно до цього, як клірик Української Православної Церкви (Православної Церкви України) будь-які розпорядження, опубліковані від імені УПЦ КП, вважаю не дійсними.

Нагадаємо, що це вже не перший раз, коли митрополит Філарет використовує бланки ліквідованого Київського Патріархату. Це вже приводило до публічних конфліктів та відповідних звернень вірян ПЦУ. Також члени Синоду ПЦУ на останньому засіданні намагалися пояснити владиці Філарету, що Київського Патріархату більше немає. Проте, колишній очільник УПЦ-КП і далі впевнений в існуванні Патріархату, адже існує Патріарх, тобто сам він.