• Головна
  • Новини
  • Синод ПЦУ був одностайним у своїх рішеннях, крім владики Філарета...

Синод ПЦУ був одностайним у своїх рішеннях, крім владики Філарета

24.05.2019, 15:03
Синод ПЦУ був одностайним у своїх рішеннях, крім владики Філарета - фото 1
Двовладдя у ПЦУ немає, хоча почесний Патріарх Філарет не підтримав рішення сьогоднішнього Священного Синоду.

Предстоятель ПЦУ Митрополит ЕпіфанійДвовладдя у ПЦУ немає, хоча почесний Патріарх Філарет не підтримав рішення сьогоднішнього Священного Синоду.

Про це на брифінгу заявив Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній (Думенко).

«Синод засвідчив, що у своєму подальшому житті та діяльності ПЦУ керуватиметься Священним переданням, Священним Писанням та Статутом, який був прийнятий 15 грудня у стінах святої Софії Київської. Ми практично були всі одностайні у попередніх рішення, але останні рішення не були підписані тільки одним членом – Патріархом Філаретом», - повідомив першоєрарх.

За його словами, учасники Синоду обговорили ситуацію у Церкві, зокрема і останні заяви владики Філарета.

«Ми обговорювали ситуацію, яка склалася в ПЦУ і ті заяви, які лунали протягом останніх днів. Патріарх засвідчив на засіданні Священного Синоду те, що він оприлюднив раніше, що існує Київський Патріархат, що його не знято з реєстрації. Всі ми намагалися переконати, довести, що юридично і фактично вже немає УПЦ КП, що Київський Патріархат ліг в основу Помісної Православної Церкви. Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святіший Патріарх Філарет, на жаль, залишається утверджений у своїй думці», - сказав Митрополит Епіфаній.

Незважаючи на ці розбіжності, на переконання Митрополита Епіфанія, жодного двовладдя у Церкві немає.

«Є Предстоятель, яккий звершує керування ПЦУ.

З Патріархом Філаретом домовилися, що парафії міста Києва та ті парафії, які підпорядковувалися йому як єпархіальному архієрею до 15 грудня, залишатимуться у його складі.

Ми поважаємо Святішого Патріарха Філарета. Це було моє особисте рішення і бажання залишити за ним парафії у складі Київської єпархії. Ми робили і будемо робити все для того, щоби Святіший Патріарх Філарет, який доклав дуже багато сил до розбудови ПЦУ,  почував себе не тільки духовно комфортно, але й матеріально», - наголосив Предстоятель ПЦУ.