• Головна
  • Новини
  • Херсонська єпархія ПЦУ відмежувалась від критики архиєпископом Климентом Петра Порошенка і Митрополита Епіфанія...

Херсонська єпархія ПЦУ відмежувалась від критики архиєпископом Климентом Петра Порошенка і Митрополита Епіфанія

23.05.2019, 09:28
Херсонська єпархія ПЦУ відмежувалась від критики архиєпископом Климентом Петра Порошенка і Митрополита Епіфанія - фото 1

Духовенство Херсонської єпархії ПЦУ 20 травня звернулося з заявою до Предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія і Священного Синоду ПЦУ. В ній підписанти висловили категоричну незгоду з останніми заявами архиєпископа Сімферопольського і Кримського Климента (Куща), який публічно розкритикував і владу, і нове керівництво ПЦУ.

Духовенство Херсонської єпархії ПЦУ 20 травня звернулося з заявою до Предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія і Священного Синоду ПЦУ. В ній підписанти висловили категоричну незгоду з останніми заявами архиєпископа Сімферопольського і Кримського Климента (Куща), який публічно розкритикував і владу, і нове керівництво ПЦУ, інформує Сerkvarium.

Климент.jpg

Як заявив Климент, «вища державна влада України переоцінила глибину своєї участі у процесі надання Томосу і перейшла допустимі межі, значною мірою втрутившись у внутрішнє церковне життя", надала патріарху Філарету певні обіцянки, а потім втратила інтерес до ПЦУ».

Херсон-ПЦУw.jpg

підписиw.jpg

У Херсонській єпархії ПЦУ заявили: «Православні вірні помісної української Церкви на Херсонщині, і не тільки ті, що увійшли з УПЦ КП, з великою радістю і надією сприйняли створення єдиної Православної Церкви в Україні. Але подібні заяви вносять в серця і душі цих людей тривогу, нерозуміння, розгубленість, спокусу. Про це свідчать священики з багатьох парафій. Крім того, навіть з амвонів деяких храмів Таврійської єпархії, разом з якою ми знаходимося на території Херсонщини, у відповідь на запитання їхніх парафіян, пролунали справедливі зауваження, що подібні заяви виглядають дивно, і точно шкодять справі розбудови спільної Церкви... Вважаємо своїм обов’язком максимально рішучо відмежуватися від того, що пролунало у нещодавній заяві владики Климента, і заявляємо про цю свою позицію, щоб потім, як мінімум, нам не було соромно перед Богом, перед людьми і перед собою».

Як РІСУ інформувала, архиєпископ Сімферопольський та Кримський Православної Церкви України Климент заявив, що Росія 18 травня остаточно ліквідує парафії Української Церкви в Криму. Він звинуватив українську владу в «злочинній бездіяльності» і заявив, що «буде вимушений разом із духовенством Кримської єпархії просити притулку в інших країнах світу». Також архиєпископ Климент підтримав і почесного патріарха Філарета у його нещодавніх заявах щодо необхідності проведення Помісного Собору задля зміни статуту ПЦУ і подальшого проголошення патріархату Церкви".