• Головна
  • Новини
  • Більшість православних українців підтримує створення ПЦУ та називає себе її вірянами – опитування...

Більшість православних українців підтримує створення ПЦУ та називає себе її вірянами – опитування

22.05.2019, 12:50
Українці в більшості позитивно оцінюють створення Православної Церкви України, а серед православних більшість відносить себе саме до ПЦУ.

Українці-християни в більшості позитивно оцінюють створення Православної Церкви України, а серед православних більшість відносить себе саме до ПЦУ. Про це йдеться в опитуванні КМІС, інформує ТСН.

Так, до ПЦУ себе відносить 48,8% опитаних, православними без прив'язки до патріархату себе назвали 16,3%, вірянами УПЦ МП – 14,2%, Української Греко-Католицької Церкви – 8,8%, вважають себе атеїстами – 4,3%, інші конфесії сумарно назвали 4,9%, важко сказати – 2,7%.

Серед респондентів, які позитивно або нейтрально ставляться до створення Православної Церкви України і надання їй Томосу, 64,5% вважають, що умов, визначених у Томосі, достатньо для розвитку незалежної української церкви і не можна відмовлятися від Томосу. Натомість 8,8% вважають, що умови є невигідними для Православної Церкви України і потрібно відмовитися від Томосу і відновити Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання – 26,7%;

50,6% респондентів вважають, що надання Томосу скоріше об’єднує суспільство, хоча при цьому 30,5%, навпаки, вважають, що це є скоріше роз’єднавчим фактором для України. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання – 18,9%.

Опитування проводилось від 12 до 18 травня шляхом телефонного опитування за мобільними телефонами, опитані 1200 респондентів від 18 років. Похибка не перевищує 2,9%.