• Головна
  • Новини
  • У разі розколу ПЦУ Філарета підтримають лише окремі парафії – експерт Горєвой...

У разі розколу ПЦУ Філарета підтримають лише окремі парафії – експерт Горєвой

17.05.2019, 12:11
У разі розколу ПЦУ Філарета підтримають лише окремі парафії – експерт Горєвой - фото 1
У разі, якщо розкол у Православній Церкві України все-таки відбудеться, почесного патріарха Філарета підтримають лише поодинокі парафії. Таку думку висловив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой.

У разі, якщо розкол у Православній Церкві України все-таки відбудеться, почесного патріарха Філарета підтримають лише поодинокі парафії. Таку думку висловив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой в коментарі УНН.

Горєвой.jpg

"Усе залежатиме від Філарета – чи він далі перебуватиме в ПЦУ, але буде робити такі провокативні заяви, чи він піде на розділення. Якщо він піде на розділення, є вірогідність того, що якісь окремі парафії, для яких Філарет – понад усе, вони підуть на вихід з ПЦУ", - зазначив Горєвой.

При цьому він наголосив, що наразі зарано робити припущення, оскільки до кінця не відомо, чи дійсно Філарет піде на розкол.

"Якщо він піде, то його підтримає реальна меншість, оскільки віряни уже зрозуміли, що Томос – це велике історичне рішення, це велика перемога українського народу, і зараз після цієї перемоги казати: "Ні, все не так добре" - вже ніхто не повірить цьому", - додав експерт.

Як вже інформувала РІСУ, почесний Патріарх Філарет скликав у Володимирський собор колишніх священнослужителів УПЦ КП для вшанування священномученика Макарія та дружньої бесіди. Запрошення на молитву владика Філарет розіслав на бланку Київського Патріархату усім єпископам, крім Митрополита Епіфанія. Після розголосу у ЗМІ, він також запросив і Предстоятеля ПЦУ Епіфанія, який і не планував брати участь у святкуванні через запланований візит до Маріуполя.

Раніше почесний Патріарх Філарет критикував нинішній Статут ПЦУ і заявляв, що Київський Патріархат досі існує. «Дружню бесіду» з єрархами у Володимирському соборі, на яку 14 травня  приїхало лише 4 єпископи колишньої УПЦ КП з понад 40, низка оглядачів називають спробою владики Філарета відродити та очолити УПЦ КП і таким чином розколоти ПЦУ.

Пізніше Філарет виступив із  Заявою, в якій підтвердив тезу про існування Київського Патріархату і заявив, що ліквідувати його може тільки Помісний Собор. У заяві Філарет виклав свої умови: Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх (тобто він, Філарет) відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні. Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах ПЦУ.

У відповідь на це очільник ПЦУ Митрополит Епіфаній заявив: «ПЦУ ніколи вже не повернеться до старої моделі управління, як того вимагає Філарет». Тиск і ультиматуми, які ставить перед ним Філарет, Митрополит Епіфаній розцінює, як «приниження Предстоятеля Церкви, бо вони несумісні зі Статутом ПЦУ і Томосом».