• Головна
  • Новини
  • «Юридичних і канонічних механізмів скликання Собору поза предстоятелем і поза Синодом немає», - очільник ПЦУ...

«Юридичних і канонічних механізмів скликання Собору поза предстоятелем і поза Синодом немає», - очільник ПЦУ

16.05.2019, 11:52
«Юридичних і канонічних механізмів скликання Собору поза предстоятелем і поза Синодом немає», - очільник ПЦУ - фото 1
На 24 травня заплановане засідання Священного Синоду ПЦУ. Про те, які питання розглядатиме Синод і чи буде скликаний Помісний Собор розповів в інтерв’ю ВВС –Україна Митрополит Епіфаній.

На 24 травня заплановане засідання Священного Синоду ПЦУ. Про те, які питання розглядатиме Синод і чи буде скликаний Помісний Собор розповів в інтерв’ю ВВС –Україна Митрополит Епіфаній.

Епіфаній_інт.jpg

«На Священному Синоді буде обговорюватися загальний стан справ в нашій Церкві і, можливо, буде дана оцінка тим діям, які до цього часу були звершені», - повідомив першоєрарх.

Митрополит назвав неправдою заяву владики Філарета про те, що на першому Синоді ПЦУ його намагалися відправити на спокій.

«Це відверта неправда. Навпаки, я, як предстоятель, захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Велися певні дискусії серед архиєреїв, які були присутні на Священному Синоді, щодо його статусу. А саме: пропонували, щоб він керував парафіями в Київській області, а не столиці. Але я наполегливо всіх переконав, що за ті заслуги, які святіший патріарх звершив до цього часу, він повинен залишитися керуючим єпархією міста Києва і мати повагу від новоутвореної Церкви».

І додав:«Ніхто не намагається нічого "відібрати". Під час засідання Священного Синоду це була моя чітка позиція: ми не просто залишаємо Патріарху Володимирський собор і резиденцію на Пушкінській, а залишаємо керування парафіями міста Києва. Єпархію і все, що зараз перебуває в складі єпархії міста Києва, окрім Михайлівського Золотоверхого собору, який є моїм кафедральним собором. Розмови про те, що щось буде відбиратися, не відповідають дійсності... Місто Київ - все місто, включаючи всі фінанси, які надходили в церковну касу, окрім Михайлівського монастиря, залишилися за почесним патріархом Філаретом».

Щодо спроби владики Філарета скликати Помісний Собор для зміни Статуту ПЦУ, то Митрополит Епіфаній заявив, що юридичних і канонічних механізмів скликання Собору поза предстоятелем, поза Священним Синодом чи архиєрейським Собором, немає».

Очільник ПЦУ акцентував: «Згідно з нашим статутом, який було прийнято 15 грудня, архиєрейські собори повинні відбуватися кожного року. Тому ми будемо дотримуватися норми і протягом року визначимося, коли саме буде проведений наступний архиєрейський Собор. Так само колегіально ми будемо вирішувати, коли нам скликати наступний помісний Собор. Це повинно бути колегіальне рішення Церкви, а не одноосібне рішення предстоятеля. Якщо ми хочемо керуватися в демократичний, соборний спосіб, якщо ми хочемо бути відкритими, то ми повинні приймати рішення колегіально, разом. Той період, коли влада здійснювалася в Церкві одноосібно, минув».