• Головна
  • Новини
  • Владика Філарет апелює до усних домовленостей, але сам їх порушує, — Горєвой...

Владика Філарет апелює до усних домовленостей, але сам їх порушує, — Горєвой

16.05.2019, 10:55
Владика Філарет апелює до усних домовленостей, але сам їх порушує, — Горєвой - фото 1
Почесний Патріарх Київської і всієї Руси-України Філарет пообіцяв Вселенському Патріарху Варфоломію, що не буде претендувати на керівні посади в Церкві. Однак, згодом з’ясувалося, що владика Філарет не дотримав слова.

Почесний Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет пообіцяв Вселенському Патріарху Варфоломію, що не буде претендувати на керівні посади в Церкві. Однак, згодом з’ясувалося, що владика Філарет не дотримав слова.

Про це в програмі «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой.

«Наскільки мені відомо, Філарет «вибивав» домовленості, шантажуючи, якщо він не отримає влади, то зірве Об’єднавчий Собор і Православна Церква України не утвориться», — зазначив релігієзнавець.

До слова, 15-го грудня, коли збирався Собор, була дуже велика затримка, і не без причини, звернув увагу Дмитро Горєвой.

«Я так розумію, що Філарет вимагав домовленостей. Мабуть, він отримав їх в усній формі. Вони ніде не були зафіксовані», — прокоментував релігієзнавець.

Дмитро Горєвой наголосив: владика Філарет апелює до усних домовленостей, але сам їх порушує.

«Так, наприклад, вчора він заявив, що обіцяв Варфоломію відмовитися від патріархату. Утім, додав, що це було ситуативне рішення, тож зараз не відмовляється від нього. Також він обіцяв Варфоломію, що не претендуватиме на посаду очільника чи виконавчу посаду в церкві. Тобто Філарет сам порушує домовленості при будь-якій нагоді, але апелює до обіцянок, які давали йому. У вищому церковному керівництві усні чи підписані домовленості нічого не варті», — говорить релігієзнавець.

Спілкування між Філаретом і Епіфанієм послабилося тому, що не зрозуміло, у якому форматі воно має відбуватися, зазначив Дмитро Горєвой.

«Філарет звинувачує Епіфанія у тому, що вони не служили разом Літургії. Однак, відповідно до церковного протоколу, Літургію має очолювати Предстоятель, тобто Епіфаній. В нього сан митрополита. Владика Філарет називає себе Патріархом. А це вища єрархія за митрополита, тобто він має очолювати Літургію. Однак, це порушення протоколу. Відтак зав’язалася суперечка — хто буде головним. Знаючи характер Філарета, він не поступиться. Але і керівник Церкви під час Служби не може бути на другому місці. Щоб не роздмухувати конфлікт, владика Епіфаній вирішив публічно не служити з Філаретом. На мій погляд, це мудре рішення», — сказав релігієзнавець.

Одразу після оголошення виборів, конфлікт вийшов у публічну площину, наголосив Дмитро Горєвой.

«Стара влада вже не займається питанням Церкви. Нова — ще не утвердилася. Філарет відчув цей момент безвладдя, тому його ніхто не зможе зупинити. Він діє на випередження», — додав релігієзнавець.

Дмитро Горєвой звернув увагу на те, що тепер Петро Порошенко відійшов від релігійної політики.

«Він здобув Томос, піар на цьому. Потім відійшов від теми. Якщо б він далі слідкував за нею, я переконаний, що розвиток подій був би інший. Неконтрольованість Філарета свідчить про те, що Порошенко більше не займається питанням», — зазначив релігієзнавець.

Дмитро Горєвой вважає, що почесний Патріарх Філарет свідомо хоче заручитися підтримкою і Володимира Зеленського, і Ігоря Коломойського.

«Вчора було цікаве звернення Філарета. Він заявив, що його дії під час отримання Томосу оцінюють світські діячі: Порошенко, Зеленський і Коломойський. Філарет підкреслює роль останнього в майбутньому формуванні влади і намагається отримати його підтримку. Це і певний сигнал для священиків і єпископів, які думають, кого підтримати: Філарета чи Епіфанія. Адже Епіфаній асоціюється з Порошенком, владою, яка іде. А Філарет робить такі кроки, щоб його пов’язували з владою, що приходить», — говорить релігієзнавець.

Кремлю вигідний Філарет, який був під анафемою, переконаний Дмитро Горєвой.

«Чому Кремль не критикує Епіфанія? У стосунку до нього є набагато менше приводів. В нього чистіша біографія. Тому УПЦ він більш підходить», — резюмує релігієзнавець.