• Головна
  • Новини
  • Владика Філарет не вірить, що Вселенський Патріарх відбере Томос...

Владика Філарет не вірить, що Вселенський Патріарх відбере Томос

15.05.2019, 12:51
Владика Філарет не вірить, що Вселенський Патріарх відбере Томос - фото 1
«Не вірю, що Томос відберуть, бо відібрання Томосу вдарить по самому Вселенському Патріархату, - про це на прес-конференції сьогодні заявив екс-патріарх Філарет.

«Не вірю, що Томос відберуть, бо відібрання Томосу вдарить по самому Вселенському Патріархату, - про це на прес-конференції сьогодні заявив екс-патріарх Філарет.

Владика Філарет

«Я не бачу загрози. Вселенський Патріарх 25 років не погоджувався на надання Томосу українській Церкві, прийшов час і погодився. І в майбутньому Патріархат Київський буде, бо Церква велика. Більше 30 млн. православних українців  на території України, а скільки ще поза межами України. Тому не визнати таку Церкву – це удар по всьому світовому православ’ю. Одна об’єднана українська Церква більша за усі православні Церкви світу: за Грецьку, Румунську, Болгарську, Сербську. Не більша тільки за Російську, тому таку Церкву не визнати неможливо. Якщо буде відкинута Українська Церква, то буде нанесений удар всьому світовому православ’ю».

Філарет наголосив, що спочатку ПЦУ повинна була стати частиною Константинопольського Патріархату, щоб отримати від нього Томос про автокефалію. Без цього Собор ПЦУ не був би канонічним. Тепер же, при отриманні Томосу про автокефалію, як стверджує екс-патріарх УПЦ КП, ПЦУ може вже сама проголосити свій Патріархат і тепер узгоджувати свої дії і Статут не потрібно з Константинополем.

Слід додати, що в самому Томосі це не передбачено.

Філарет не вважає, що за зміну Статуту Константинополь може його покарати, і заявив:

«Я не обманув Вселенського Патріарха. Я приймаю Томос про автокефалію УПЦ в статусі Київської митрополії. Тому звинувачувати мене в тому, що я Томос не приймаю, не треба. В майбутньому ми хочемо стати патріархатом. Для цього ми маємо працювати на об’єднання так, як цього хоче Вселенський Патріарх. Для того, щоб створити єдину Церкву, я пропоную шлях, який я написав. Я, як патріарх, повинен керувати ПЦУ на території України, а Епіфаній вирішив керувати сам. Він не тільки не допускає патріарха, але й не узгоджує своїх дій зі мною. Навіть на першому Синоді поставили питання відправити мене на спокій. Я ж про це не домовлявся!»

Філарет також не вважає, що своїми діями розколює ПЦУ: «Не вважаю, що розколюю. Навпаки роблю все, щоб зберегти українську Церкву, яку ми побудувати. Я противник розділення, а навпаки роблю все, щоб Церква була єдиною».

Екс-очільник УПЦ КП звинуватив Митрополита Епіфанія у тому, що «не він керує Церквою, а ним керують», не уточнивши хто саме керує Предстоятелем ПЦУ.

Щодо проведення Помісного Собору ПЦУ, який хоче скликати Філарет для зміни Статуту ПЦУ і проголошення Патріархату, то, як заявив він, це залежить від Синоду ПЦУ: «Коли визначить Синод, тоді і буде». При цьому Філарет не уточнив скільки саме архиєреїв ПЦУ підтримують таку його ідею: «Мене не цікавить скільки архиєреїв мене у цьому підтримує».

І наприкінці прес-конференції заявив: «Боже Кесарю не віддам».