• Головна
  • Новини
  • Архиєреї ПЦУ не підтримують стару модель управління Церквою, розділення не буде, - Митрополит Луцький і Волинський Михаїл...

Архиєреї ПЦУ не підтримують стару модель управління Церквою, розділення не буде, - Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

15.05.2019, 10:45
Архиєреї ПЦУ не підтримують стару модель управління Церквою, розділення не буде, - Митрополит Луцький і Волинський Михаїл - фото 1
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл в інтерв’ю «Главкому», 15 травня 2019 розповів про ситуацію, яка склалася сьогодні в ПЦУ з огляду на останні заяви владики Філарета та з’ясування стосунків між екс-патріархом та новим Главою ПЦУ.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл в інтерв’ю «Главкому» 15 травня 2019 розповів про ситуацію, яка склалася сьогодні в ПЦУ з огляду на останні заяви владики Філарета та з’ясування стосунків між екс-патріархом та новим Главою ПЦУ.

Михаїл.jpg

За словами митрополита Михаїла, не потрібно сьогодні роздмухувати конфлікт:

«Це не конфлікт, давайте не роздмухувати. Це з’ясування стосунків між двома архиєреями всередині Церкви, не більше не менше. У нас є одна Церква, єдиною вона і залишається, ніякого розділення не буде. Звичайно, нам потрібен Київський Патріархат. Але в позначенні чергового ступеню автокефальності Церкви. Зараз ми маємо рівень митрополії, подальше наше бажання – стати патріархатом, так як було раніше, до визнання. Це процеси, які повинні іти у всій Церкві, а не серед окремої групи архиєреїв, які цього домагаються. Тобто це (Київський Патріархат) – це завдання на майбутнє для Православної Церкви України. Ми всі повинні бути віддані лише Православній Церкві і Богу. Клятва окремим персонам – це зайве».

Митрополит Михаїл наголосив, що більшість архиєреїв ПЦУ виступають проти зміни статуту Церви, як це пропонує екс-патріарх Філарет.

«Немає ніякого поділу. Згідно зі статутом, повинні по старшинству визначатися у чергу члени Священного синоду. Є 12 членів Синоду. Щопівроку шість членів Священного Cиноду міняються. Загалом каденція – це рік. Тобто, коли я буду членом Синоду, то буду (членом Синоду) один рік. Але півроку буду разом з одними шістьма архиєреями, а наступні півроку буду з іншими шістьма архиєреями. Архиєреї мають мінятися щопівроку. У нас їх не так багато, загалом 60 архиєреїв. В межах п’яти років всі зможуть бути членами Синоду. Бажання почесного патріарха Філарета полягає у тому, щоби збільшити кількість членів Священного Синоду. Але повторю: це лише його особисте бажання і такої підтримки у нього не буде. І в статуті цих змін не буде. Я знаю архиєреїв, з якими я спілкуюся, із якими зв’язок підтримую: говоримо про те, що такі зміни підтримані не будуть, вони нам не підходять. Це стара модель управління Церквою. Ми від неї відійшли і вона не прописана в статуті, який ми ухвалили 15 грудня».