Розколу в ПЦУ немає, - Митрополит Епіфаній

14.05.2019, 16:45
Розколу в ПЦУ немає, - Митрополит Епіфаній - фото 1

Розколу в Православній Церкві України немає і не буде, заявив предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній у вівторок у Маріуполі, де перебуває з першим архіпастирським візитом, повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

Епіфаній_про_розкол.jpgРозколу в Православній Церкві України немає і не буде, заявив предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній у вівторок у Маріуполі, де перебуває з першим архіпастирським візитом, повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми маємо спільно будувати майбутнє в єдиній Помісній українській православній церкві", - наводить прес-служба митрополії слова предстоятеля ПЦУ.

Відповідаючи на додаткові запитання щодо останніх публічних заяв почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, митрополит Епіфаній зазначив, що в ПЦУ високо поважають патріарха, проте важко погодитися з його окремими висловлюваннями. "Ми поважаємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями", - додав предстоятель ПЦУ.

Він також висловив упевненість у тому, що на нинішньому етапі ПЦУ передусім треба рухатися вперед і розвивати майбутнє. "Віримо в те, що надалі будемо рухатися вперед і розвивати нашу Церкву, і йти до визнання нас із боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які маємо втілювати в життя як визнана Церква", - зазначив митрополит, додавши, що вірить у подолання тих випробувань, які стоять перед помісною церквою.

"Усі мають чітко зрозуміти, що на початок Об'єднавчого собору такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, було розпущено", - зазначив предстоятель ПЦУ.

"Зараз фактично і юридично в Україні не існує таких структур, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, тому що ми об'єдналися, і ці колишні структури увійшли до єдиної Церкви, виконавши свою історичну місію. Усі прагнули до визнання Української церкви і ми змогли отримати синодальний томос, який навіки затверджує той факт, що ми є єдиною помісною православною церквою", - резюмував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Як вже інформувала РІСУ, почесний Патріарх Філарет скликав у Володимирський собор колишніх священнослужителів УПЦ КП для вшанування священномученика Макарія та дружньої бесіди. Запрошення на молитву владика Філарет розіслав на бланку Київського Патріархату усім єпископам, крім Митрополита Епіфанія. Після розголосу у ЗМІ, він також запросив і Предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

Раніше почесний Патріарх Філарет критикував нинішній Статут ПЦУ і заявляв, що Київський Патріархат досі існує. Сьогоднішню «дружню бесіду» з єрархами у Володимирському соборі низка оглядачів називають спробою владики Філарета відродити та очолити УПЦ КП і таким чином розколоти ПЦУ.

З понад 40 єрархів колишньої УПЦ КП на Богослужінні журналісти помітили 14 травня архиєпископа Сімферопольського і Кримського Климента, а також групу єрархів Київського Патріархату з Росії: митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

Архиєпископ Климент (Кущ) наголосив, що приїхав на святкування із поваги до Філарета.