• Головна
  • Новини
  • На запрошення владики Філарета відгукнулися лише чотири єрархи...

На запрошення владики Філарета відгукнулися лише чотири єрархи

14.05.2019, 12:56
На запрошення владики Філарета відгукнулися лише чотири єрархи - фото 1
На запрошення почесного Патріарха Філарета вшанування священномученика Макарія та «дружньої бесіди» приїхали тільки чотири єпископи.

На запрошення почесного Патріарха Філарета вшанування священномученика Макарія та «дружньої бесіди» приїхали тільки чотири єпископи.

Про це повідомляє ВВС.

З понад 40 єрархів колишньої УПЦ КП на Богослужінні журналісти помітили архиєпископа Сімферопольського і Кримського Климента, а також групу єрархів Київського Патріархату з Росії: митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

Архиєпископ Климент (Кущ), зазначає видання, приїхав на святкування із поваги до Філарета.

Не прибув один із найвпливовіших єрархів ПЦУ, який на Об'єднавчому Соборі був основним конкурентом митрополита Епіфанія на предстоятельство у новій Церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, якого джерела називали одним із можливих союзників почесного Патріарха Філарета.

Митрополит Епіфаній також не прибув до Володимирського собору. У цей день у нього запланований візит до Маріуполя.

Під час Літургії владика Філарет пом’янув у диптиху Предстоятелів Помісних Православних Церков Митрополита Київського і Всієі України Епіфанія.

Учора, 13 травня, ті самі єпископи колишньої УПЦ КП молилися у Володимирському соборі на Всенічній, яка передує Літургії. Як зазначила у себе на Фейбуці журналістка Ярослава Міщенко, яка побувала на Богослужінні, розкол у ПЦУ не відбувся.

«Я ще раз вітаю Патріарха Філарета. Він зумів зробити вільнолюбиву Церкву, хоча б за це будемо йому і надалі вдячні. Хоча як раніше вже не буде. Двовладдя вже більше бути не може. Це, зрештою, небезпечно», - написала Міщенко.

Як вже інформувала РІСУ, почесний Патріарх Філарет скликав у Володимирський собор колишніх священнослужителів УПЦ КП для вшанування священномученика Макарія та дружньої бесіди. Запрошення на молитву владика Філарет розіслав на бланку Київського Патріархату усім єпископам, крім Митрополита Епіфанія. Після розголосу у ЗМІ, він також запросив і Предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

Раніше почесний Патріарх Філарет критикував нинішній Статут ПЦУ і заявляв, що Київський Патріархат досі існує. Сьогоднішню «дружню бесіду» з єрархами у Володимирському соборі низка оглядачів називають спробою владики Філарета відродити та очолити УПЦ КП і таким чином розколоти ПЦУ.