• Головна
  • Новини
  • Почесний Патріарх Філарет допускає розкол у Православній Церкві України...

Почесний Патріарх Філарет допускає розкол у Православній Церкві України

13.05.2019, 09:36
Почесний Патріарх Філарет допускає розкол у Православній Церкві України - фото 1
Колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет нарікає, що Митрополит Київський Епіфаній вкрай рідко спілкується з ним. За словами владики Філарета, у ПЦУ може статися розкол.

Колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет нарікає, що Митрополит Київський Епіфаній вкрай рідко спілкується з ним. За словами владики Філарета, у ПЦУ може статися розкол.

Про це він заявив в інтерв'ю ТСН, що вийшло у неділю, 12 травня, повідомляє DW. Зокрема, єрарх зазначив, що з моменту створення ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній спілкувався з ним не більше п'яти разів.

"Хіба це спілкування? Коли кожного дня потрібно управляти Церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування - а воно повинно бути - Церква розділилася, тому зараз моє завдання, як Патріарха, зберегти Українську Церкву", - заявив він.

Владика Філарет зазначив, що допускає поділ ПЦУ.

"Допускаю. Але ми створимо єдину Церкву", - сказав він. Також Філарет заявив, що він, як і Предстоятель ПЦУ, може скликати церковний Собор.

Раніше Філарет заявив, що Київський Патріархат все ще існує, оскільки ліквідувати його може той, хто його створив. Він також запросив церковних високопосадовців на так звану братню бесіду 14 травня - за інформацією ЗМІ, нібито для обговорення перспективи відновлення Київського Патріархату.

Як вже інформувала РІСУ, під час об’єднавчого Собору ПЦУ 15 грудня 2018 року в Києві тодішній Патріарх УПЦ КП Філарет особисто поставив підпис під документом про розпуск Київського Патріархату. Владика Філарет також письмово завірив Вселенського Патріарха Варфоломія, що не претендуватиме на роль Предстоятеля новоствореної ПЦУ.

Міністерство культури України, у складі якого діє Департамент у справах релігій та національностей, оприлюднило 10 травня заяву, у якій сказано, що "заяви про нібито відновлення діяльності в Україні такого релігійного об’єднання як УПЦ КП є такими, що не відповідають дійсності".