• Головна
  • Новини
  • У конфліктному с. Птича на Рівненщині вже немає громади УПЦ МП...

У конфліктному с. Птича на Рівненщині вже немає громади УПЦ МП

08.04.2019, 15:23
У конфліктному с. Птича на Рівненщині вже немає громади УПЦ МП - фото 1

Свято-Успенська громада УПЦ МП в с. Птича, на Рівненщині, 1 квітня більшістю голосів вирішила перейти до ПЦУ. Цього ж дня було опубліковано розпорядження голови Рівненської ОДА про реєстрацію статуту цієї громади із змінами та доповненнями і внесено дані до єдиного реєстру.

Свято-Успенська громада УПЦ МП в с. Птича, що на Рівненщині, 1 квітня більшістю голосів вирішила перейти до ПЦУ. Цього ж дня було опубліковано розпорядження голови Рівненської ОДА про реєстрацію статуту цієї громади із змінами та доповненнями і внесено дані до єдиного реєстру.

«Загальні збори релігійної громади були скликані її членами відповідно до вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». На зборах зареєструвалось 410 членів релігійної громади, відповідно збори були визнані повноважними, — повідомляє сайт Рівненської єпархії ПЦУ. — З дотриманням норм чинного законодавства рішення про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях шляхом внесення відповідних змін до статуту підтримало 409 членів релігійної громади, що становить більше ніж 2/3 від присутніх на загальних зборах та навіть більше ніж 2/3 від загальної кількості членів “Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви села Птича Дубенського району”».

Напередодні було перереєстровано також статут громади УПЦ КП в цьому селі, яка тепер має юридичну назву: “Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) села Птича, Дубенського району Рівненської області”.

4 квітня у Свято-Успенському храмі села Птича відбувся подячний молебень, який очолив настоятель храму, благочинний Дубенського районного благочиння протоєрей Ігор Загребельний.

В УПЦ МП назвали це рейдерським захопленням храму.

Свято-Успенський храм в с. Птича. Фото РІСУ, квітень 2018

Нагадуємо, 2 листопада 2014 року у Птичі відбувся референдум щодо переведення Свято-Успенської парафії УПЦ (МП) до УПЦ КП.

Прихильники переходу до Київського Патріархату того дня ходили селом із скриньками і збирали голоси «за» чи «проти» переходу парафії. Також голоси збирались і на території храму. Протокол голосування свідчив, що за перехід до УПЦ КП — 406 голосів; за УПЦ (МП) — 306 голосів. Тоді прихильники УПЦ КП зареєстрували нову релігійну організацію і почали претендувати на почергове використання храму.

У селі виник конфлікт між представниками обох сторін. У результаті обидві сторони вдавалися до радикальних дій, зокрема, перекривали міжнародну трасу Київ-Чоп.

Наприкінці 2015 року конфлікт між вірними УПЦ МП і УПЦ КП за храм Успіння Богородиці у селі Птича загострився, перерісши в криваве протистояння з коктейлями молотова, димовими шашками та сльозогінним газом.

18 листопада 2015 р. сесія Птицької сільради ухвалила рекомендаційне рішення про почергове Богослужіння в храмі Успіння Богородиці, однак представники УПЦ МП оскаржили це рішення в адміністративному суді. Представники громад по черзі зривали замки на храмі і заходили в приміщення.

Увечері 18 грудня у селі спалахнули чергові сутички між прихильниками УПЦ МП та УПЦ КП. До Птичі прибули монахи та віряни Московского Патріархату, загальною кількістю до 400 осіб. Між прихильниками двох конфесій сталися сутички, в яких сторони звинувачують одна одну. Будівлю взяла під охорону поліція. Але у заблокованому храмі певний час перебували 5 вірянок і 2 священика УПЦ МП. Після того, як вони залишили храм, місцева влада його опечатала.

Опечатані двері храму в с. Птича

Конфліктом в селі зацікавилися представники ОБСЄ, СБУ. Рівненська обласна рада 25 грудня 2015 року ухвалила звернення до вірян Православних Церков і священнослужителів із закликом припинити протистояння на релігійному ґрунті, що триває навколо храму в селі Птича Дубенського району.

У серпні 2016 обом громадам вдалося домовитися про почергову молитву під храмом.

2 квітня 2018 року мешканці села увійшли до храму, який перебував під тимчасовим арештом. А вже 3 квітня слідчий суддя Рівненського міського суду задовольнив клопотання слідчого про накладення тимчасового арешту на будівлю церкви.

Ситуація, викликана міжконфесійним протистоянням між УПЦ та УПЦ КП навколо питання приналежності храму у селі Птича Дубенського району, наприкінці квітня 2018 року була предметом обговорення членів експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій Мінкультури під час виїзного засідання у Рівненській області.

У Рівненській ОДА запевнили РІСУ, що перехід обох громад села Птича до ПЦУ приведе до відновлення єдності в селі.