Владика Філарет хоче переписати Статут ПЦУ

15.03.2019, 16:22
Владика Філарет хоче переписати Статут ПЦУ - фото 1
Теперішній Статут ПЦУ має певні вади, і тому на наступному Помісному Соборі його треба поміняти. Таку думку в інтерв’ю Главкому озвучив почесний Патріарх Філарет.

Теперішній Статут ПЦУ має певні вади, і тому на наступному Помісному Соборі його треба поміняти.

Таку думку в інтерв’ю Главкому озвучив почесний Патріарх Філарет.

Почесний Патріарх Філарет

«Мене (Статут - ред) особисто не задовольняє. І тому ми повинні на наступному Помісному Соборі провести засідання і прийняти Статут Української Православної Церкви. Не Київської митрополії в складі Константинопольського Патріархату, бо ми зараз користуємось цим Статутом, грецьким Статутом. Нам, як автокефальній Церкві, треба мати свій український Статут, який маємо затвердити на Помісному Соборі. Тому ми чекаємо скликання Собору УПЦ, на якому треба прийняти Статут нашої Церкви».

Серед недоліків нинішнього Статуту ПЦУ владика Філарет назвав порядок призначення постійних членів Синоду.

«Найголовніше – змінити кількість постійних членів Синоду. Потрібно не три, як зараз, а більше, десь 12. Для інших залишиться можливість почергово бути тимчасовими членами Синоду», - повідоми він.

«Постійними членами Синоду мають бути авторитетні архиєреї з різних регіонів, з Центру, Заходу, Сходу, Півдня і Півночі. Щоб вся Україна була представлена в Синоді постійними членами, тобто так, як у нас було до цього часу в Київському Патріархаті. І так, до речі, було в українській Церкві до розділення, саме такими були порядок і традиція, які не є новими для нас», - додав почесний Патріарх.

Владика Філарет відтак пропонує спершу скликати Помісний Собор, на якому учасники приймуть Статут, а тоді на основі нового Статуту обрати Синод.

Почесний Патріарх Філарет також висловив упевненість, що ці ініціативи не заперечуватимуть у Вселенському Патріархаті.

«Вони нам сказали так: поки приймайте цей Статут, який ми вам пропонуємо, а коли отримаєте Томос, ви - автокефальна Церква і ви приймайте такий Статут, який потрібний вам», - наголосив єрарх ПЦУ.

Читайте повністю: Патріарх Філарет: Порядок, який запропонували греки, нас не задовольняє. Нашій церкві треба новий Статут