• Головна
  • Новини
  • "Слава Українській Православній Церкві і слава Україні", - Президент на церемонії інтронізації Митрополита Епіфанія...

"Слава Українській Православній Церкві і слава Україні", - Президент на церемонії інтронізації Митрополита Епіфанія

03.02.2019, 12:25
"Слава Українській Православній Церкві і слава Україні", - Президент на церемонії інтронізації Митрополита Епіфанія - фото 1

Після завершення церемонії інтронізації Предстоятеля УПЦ Митрополита Епіфанія у Софії Київській Петро Порошенко звернувся до присутніх з промовою, наголосивши на тому, що у цих історичних стінах інтронізували сотню митрополитів, але Епіфаній - став першим в історії очільником канонічної автокефальної Православної Церкви України.

Після завершення церемонії інтронізації Предстоятеля УПЦ Митрополита Епіфанія у Софії Київській Петро Порошенко звернувся до присутніх з промовою, наголосивши на тому, що на Київському престолі побувало вже понад сто митрополитів, але Епіфаній - став першим в історії очільником канонічної автокефальної Православної Церкви України.

Порошенко_інтронізація.jpeg

«Інтронізація Митрополита Епіфанія  у цих тисячолітніх стінах Софії Київської означає, що Церква і православний  український народ отримує нового лідера. З Вами пов’язані тепер великі надії багатьох людей. Я вірю в те, що ці надії точно сповняться, що Ви будете вести православну громаду шляхом добра, любові, віри і милосердя.. Молюся, щоб Господь був з Вами у цій великій місії, яку ви взяли на себе. Вітаю з поставленням вас на Київський престол», - звернувся Президент до Митрополита Епіфанія.

Петро Порошенко привітав його з 40-літтям і виловив радість, що нова Церква отримала молодого очільника. Президент побажав Митрополиту сил, мудрості, підтримки та Господнього благословення.

У цей урочистий день Петро Порошенко згадав великих українців на Київському престолі, від Іларіона і Петра Могили до Василя Липківського, до Мстислава Скрипника, до Володимира Романюка, чия молитва і невтомна праця наближали цей святковий день.  

Президент  висловив слова поваги і вдячності почесному Патріарху Філарету, який багато зробив для постання автокефальної Української Православної Церкви.

Глава держави подякував українському народу за молитву про українську автокефальну Церкву.

Патріарху Варфоломію - за підтримку багатовічного прагнення українського народу мати помісну Церкву, за його віру в Україну і її народ, за його любов до України.

Митрополиту Галльському Емануїлу Петро Порошенко подякував за його величезну роль у спільній роботі з визнання українського православ’я.

Президент подякував усім, хто зробив цей день можливим.

Окремо Петро Порошенко звернувся зі словами подяки за присутність на церемонії Патріарху УГКЦ Святославу та представникам інших християнських конфесій України.

Глава держави ще раз наголосив, що нова Церква є і буде незалежною від держави, запевнивши, що в Україні не буде державної Церкви:

«В Україні не буде державної Церкви. Цей конституційний принцип був і залишиться непорушним. Переконаний, що незалежність і взаємна повага відкриває шлях до справжнього партнерства держави і Церкви, до спільної нашої праці задля блага країни і народу. Пропоную рівноправне і відповідальне партнерство на обраному країною шляху. У нас дуже широке поле для співпраці!»