Третя громада на Закарпатті перейшла до ПЦУ

28.01.2019, 12:11
Третя громада на Закарпатті перейшла до ПЦУ - фото 1
Громада Покровської церкви селища Ясіня Рахівського району на Закарпатті 27 січня при підтримці священика прийняла рішення про перехід з УПЦ Московського Патріархату в Православну Церкву України.

Громада Покровської церкви селища Ясіня Рахівського району на Закарпатті 27 січня при підтримці священика прийняла рішення про перехід з УПЦ Московського Патріархату в Православну Церкву України. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцинадзе.

Покровська церква в Ясінях

«Покровська церква має складну історію. Вона будувалася як греко-католицька. До речі, гроші на її будівництво колись давали і мій дід з братами. Коли Греко-Католицьку Церкву в Україні заборонили, цей храм був захоплений Московським Патріархатом. А сьогодні на зборах повернувся в духовну Україну», – пише міністр.

Ясінянська громада стала третьою на Закарпатті, яка перейшла з Московського Патріархату до ПЦУ протягом останнього місяця. Першими стали громади парафії св. першомученика архидиякона Стефана селища Минай на околиці Ужгорода та громада Свято-Петро-Павлiвського храму в Міжгір’ї.

Маючи репутацію релігійного краю, православне Закарпаття на понад 90% саме Московського Патріархату, — за словами соціолога та релігієзнавця Федора Шандора. «Йдеться про православні громади всіх форм», – додає науковець.

У відділі у справах релігій Закарпатської ОДА власкору РІСУ роз’яснили, що УПЦ МП в області налічує 630 громад, Київського Патріархату – 54, Автокефальної – 24 громади. «Тобто, до Православної Церкви України належить загалом 78 громад, – сказав начальник управління Йосип Резеш. – Громади, які перейшли протягом останнього місяця, ми не рахуємо, тому що поки що не маємо їхніх протоколів із підписами».