Ювіляр Філарет звернувся до українців

23.01.2019, 15:49
Ювіляр Філарет звернувся до українців - фото 1
У Києві у Володимирському кафедральному соборі почесний патріарх ПЦУ Філарет, якому сьогодні виповнилося 90 років, на урочистому богослужінні звернувся до українців із промовою. У середу, 23 січня, у літургії взяли участь єпископат та духовенство зі всієї України.

У Києві у Володимирському кафедральному соборі почесний патріарх ПЦУ Філарет, якому сьогодні виповнилося 90 років, на урочистому богослужінні звернувся до українців із промовою. У середу, 23 січня, у літургії взяли участь єпископат та духовенство зі всієї України.

f.jpg

Герой України подякував всім присутнім за те, що прийшли помолитися разом з ним, "за моє здоров'я і за те, що Господь дав такі довгі роки".

"Але крім довгих років дав силу. Силу, яка дає можливість працювати", - зауважив Філарет, інформує РБК-Україна.

Він зізнався, що для нього стало великою нагородою те, що українську Церкву визнали автокефальною не тільки Вселенський патріарх, від якого був отриманий томос, але й інші.

"Тому що у 1992 році, коли нас залишилася невелика жменька, а всі архієреї і доховенство зрадили Україну і українську церкву, і тоді мало хто думав, що буде автокефальна церква, і буде визнана. Мало хто вірив. Але я був переконаний, що буде цей час.

Чому я був упевнений? Тому що Господь відкрив, що це буде вірний шлях у майбутнє. Тобто незалежна церква і незалежна держава...

Бог не може говорити неправду, не може ставити на дорогу, яка веде в нікуди, а ставить на ту дорогу, яка веде до перемоги.

І тому я радий, що прийшов цей час. Але, дорогі брати і сестри, Бог допомагає своєю божественною благодаттю, але тим, хто хоче, хто працює. А хто не хоче і не працює, від того відступає божественна благодать. А з ким вона є, та людина непереможна. Не тому, що вона така мудра, а тому, що в ній знаходиться непереможна божественнна сила", - сказав Філарет присутнім.

Також почесний патріарх додав, що хоч "ми малі були, нікчемні, як гірчичне зерно, але перемогли, отримавши Томос".

Філарет зауважив, що це не остаточна перемога, бо ще не об'єднали все українське православ'я в єдину українську незалежну автокефальну православну Церкву.

"І це наше завдання. Наше завдання перемогти агресора на Сході. І обов'язково переможемо, бо правда з нами. Ми миролюбна країна. Чужу землю за всю свою історію ніколи не завойовували", - сказав він та навів приклад, що будучи третьою ядерною країною після розвалу СРСР Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї.

"Ніхто не віддав, тільки ми. Чому? Тому що миролюбні. І нас обдурили ті, хто гарантував недоторканність нашої території", - наголосив Філарет.

У зв'язку з цим він відзначив, що Бог не може бути з тим, хто обманює, тому Україна обов'язково переможе агресора.

"І нам потрібно тоді жити за заповідями Божими", - додав священнослужитель.