• Головна
  • Новини
  • Різдво з Томосом: Предстоятель Епіфаній очолив Літургію у Софії Київській...

Різдво з Томосом: Предстоятель Епіфаній очолив Літургію у Софії Київській

07.01.2019, 12:28
Предстоятель Помісної Православної Церкви України Епіфаній (Думенко) 7 січня на свято Різдва Христового відправив Літургію у храмі Святої Софії.

Предстоятель Помісної Православної Церкви України Епіфаній (Думенко) 7 січня, на свято Різдва Христового,  відправив Літургію у храмі Святої Софії.

Цьогорічна Різдвяна Служба була особливою. Напередодні у Константинополі Українській Церкві вручили Томос про автокефалію. Із Стамбула цей священний документ, - видимий знак церковної незалежності – вчора привезли до Києва, а сьогодні зранку Предстоятель ПЦУ з Президентом України урочисто внесли його до храму.

Разом з Митрополитом Епіфанієм участь у святковій Літургії взяли єрархи та священики Помісної Православної Церкви України.

На Богослужінні був також присутній Президент України, депутати, представники уряду, військові капелани, волонтери.

Біля храму надворі встановили екран, щоби люди, які не змогли потрапити усередину, мали можливість бачити, що відбувається під час Літургії.

Слід зауважити, що під час Богослужіння Митрополит Епіфаній згадав усіх Предстоятелів Помісних Церков, в тому числі й Патріарха Кирила. Раніше український першоєрарх уникав поминання ім’я очільника РПЦ, який, як відомо, різко негативно виступив проти автокефалії ПЦУ та через Україну розірвав євхаристійне спілкування з Константинополем.

«Сьогодні, святкуючи Богомладенця Христа, ми радіємо через народження Єдиної Помісної та визнаної Вселенською матір’ю Церквою нашу Українську Православну Церкву. 5 і 6 січня 2019 року назавжди увійдуть у історію нашої Церкви і держави як дні, коли було проголошено підписано та вручено Томос про автокефалію. Воістину, це вияв особливої Божої милості до нашого народу», - заявив митрополит Епіфаній під час проводі.

 Предстоятель ПЦУ привітав із Різвом Христом усіх українців, військових, які боронять нашу незалежність та тих, хто святкує народження Ісуса в умовах окупації.

Першоєрарх також подякував Вселенському Патріарху та Петру Порошенку за те, що Українська Церква відтепер входить до кола Помісних Церков та ще раз наголосив, що двері Православної Церкви України відчинені для усіх православних.

Після Літургії Томос перенесли у Теплу Софію, де його зможе побачити кожен бажаючий щодня з 8:00 до 18:00. Доступ до документу буде вільний. Його, як уже інформувала РІСУ, для Української Церкви спеціально виготовив іконописець та каліграф єромонах Лука з монастиря Ксенофонт, що на Афоні.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію об’єднаної Православної Церкви України. Цей документ про автокефалію вступив у силу одразу після того, як Патріарх скріпив його своїм підписом. Історична подія відбулася у стінах Патріаршого храму Святого Георгія на Фанарі.

6 січня Патріарх Варфоломій урочисто вручив Предстоятелю Помісної Православної Церкви України Митрополиту Епіфанію Томос про автокефалію та архиєрейський жезл.